Duo OJOBOCA sarajevskoj publici donosi kino-performans

Radiosarajevo.ba
Duo OJOBOCA sarajevskoj publici donosi kino-performans
Pravo Ljudski Film Festival je sretan i ponosan što će u Sarajevu ugostiti Anju Dornieden i Juana Davida Gonzáleza Monroya, filmsko-performerski duo pod nazivom OJOBOCA.

Osim što će ovi filmski autori učestvovati u izboru najboljeg filma iz takmičarske selekcije extra muros, kao članovi žirija, njih dvoje će izvesti i kino-performans u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom, Dornieden i González Monroy, inače praktikanti hororizma, metode simulacije za unutarnju i vanjsku transformaciju, izvest će dva filmska performansa pod naslovom Svinje i kamenje i Novi muzej čovječanstva. Riječ je o radovima koji sažimaju film, performans, instalaciju i radionicu, a predstavljani su internacionalno, na različitim mjestima, te pred različitim vrstama publike.

Naziv OJOBOCA je inače prevod na španski Pasolinijevog opisa filmske kamere – „oko-usta“, dok je hororizam, kako su autori objasnili za Kulturpunkt, u vezi sa iskustvom rada sa analognim filmom, ali i s tim što se u svojem radu bave idejom neizvjesnosti i načinom na koji je gledatelj prisiljen reagirati na nju.

"Naši filmovi i izvedbe uživo smjeraju biti simulacije situacija u kojima se morate zapitati ko je govornik i zašto. Tada ste prisiljeni propitati vlastitu reakciju – a to može dovesti do nelagode", kazao je González Monroy.

Horor je dakle praznina između definicije narativa u okvirima stvarnosti i čežnje da se on gleda na određen način. Na toj pretpostavci nastaju i performansi koje će ovaj duo izvesti/prikazati za sarajevsku publiku. U pitanju su dva kratka filma tokom kojih će autori dodatno manipulirati prostorom i zvukom koristeći svjetla i ogledala, da bi se
omogućila unutarnja i vanjska transformacija.

"U muzeju se čitav svijet mogućnosti prostire za otvoren i fokusiran um. Potpun spektar prizora moguće je stvoriti za zadovoljstvo i najluđe mašte. Pomoću traumatoskopa, naredni test će vas voditi kroz uobičajene scenarije na koje možete naići te će vas opremiti oruđem za istrajavanje u misiji stvaranja novog muzeja čovječanstva", opis je performansa Novi muzej čovječanstva.

Svinje i kamenje bavi se zabbaleenima, skupljačima smeća u Kairu. 

"Zabbaleeni koriste kolica koje vuku magarci i pick-up vozila kako bi prenijeli smeće koje skupljaju od stanovnika Kaira. Zabbaleeni vode jedan od najefikasnijih svjetskih sistema reciklaže. Uobičajeno skupe oko dvije trećine kairskog otpada, reciklirajući oko 85",, napominju autori performansa.

Dopustite sebi neizvjesnost i nelagodu, prepustite se Traumatoskopu i
pogledajte jedinstveni nastup dua OJOBOCA u Umjetničkoj galeriji Bosne i
Hercegovine, 11. novembra s početkom u 20:00.

Dvanaesti Ljudski Film Festival održava se u Sarajevu od 8.11. do 13.11.2017.
godine. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije