Državu na Venecijanskom bijenalu 2019. predstavlja FBiH

AA
Državu na Venecijanskom bijenalu 2019. predstavlja FBiH
Na Venecijanskom bijenalu sljedeće godine Bosnu i Hercegovinu predstavljaće institucija i umjetnik iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji BiH neće imati predstavnika, rečeno je danas nakon potpisivanja Protokola o modelu učešća BiH na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture za period 2017-2019. godine.

Protokol su u Banjoj Luci potpisali Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH, i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Osmanović je u izjavi novinarima nakon potpisivanja rekao da je zaključak Vijeća ministara uz saglasnost entiteta bio da se u kontinuitetu BiH predstavlja u Veneciji, a današnjim potpisivanjem protokola na tri godine uz mogućnost produženja za još tri godine određeno je kakve su obaveze  ministarstava.

"Obaveza Ministarstva civilnih poslova BiH je plaćati zakup za obezbjeđenje paviljona za predstavljanje BiH na Bijenalu", kazao je Osmanović i dodao da se radi o oko 180.000KM na godišnjem nivou.

Zora Dujmović  izrazila je zadovoljstvo što su zaključili memorandum.

"RS je u dva navrata imala svoje predstavnike, nažalost FBiH do sada nije imala svoje prestavnike na Venecijanskom bijenalu umjetnosti stoga razlog više za zadovoljstvo ovom prigodom kada smo potpisali memorandum preuzimamo obveze za nastupanje odnosno predstavljanje federalne institucije na Bijenalu umjetnosti u Venecije 2019. godine. Ministarstvo je u punom kapacitetu i velikim aktivnostima da ispoštuje i rokove i da odradimo sve što je neophodno, a da Bijenale bude osigurano kvalitetnim predstavnikom Federacije odnosno BiH u Veneciji", rekla je Dujmović.

Prema njenim riječima, raspisan je konkurs za nominiranje institucije koja će biti predstavnik, a paralelno s tim formiran stručni žiri koji će raditi na odabiru institucije.

Dane Malešević rekao je da se na ovaj način trajnije obezbjeđuje finansiranje i nastup BiH na Bijenalu kao jednom od najprestižnijih svjetskih umjetničkih dešavanja.

"Imali smo sreću i priliku da u dva navrata prvo Mladen Miljanović, te Radenko Milak 2017. učestvuju na Venecijanskom bijenalu i na taj način i predstave i RS i BiH. Možda je ovaj protokol značajniji upravo za umjetnike jer će imati garanciju da mogu ako budu kvalitetni i bore se na konkursu za nastum na bijenalu, imati osigurana sredstva svake godine i nećemo ići od prilike do prilike i tražiti načina da se nastup naših umjetnika isfinansira", rekao je on.

Istakao je da će umjetnici iz čitave BiH imati priliku da učestvuju na konkursima.

"Jedne godine će to biti umjetnici iz RS, sljedeće iz FBiH, s tim da se svake druge godine miješa i arhitektura, a imaće prilike i arhitekte da konkurišu sa svojim projektima i da ih šaljemo da se predstave jer to je izlaz naših umjetnika u svijet i predstavljanje i sebe, ali i države iz koje dolaze", kazao je Malešević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije