Drugi dan Juventafesta protekao u znaku predstava iz Češke i Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Drugi dan Juventafesta protekao u znaku predstava iz Češke i Hrvatske
FOTO: Tarik Bičo / Juventafest / Juventafest - Samo san

Nakon sjajne izvedbe mjuzikla „San ljetne noći“ kojim je u četvrtak, 13. septembra, otvoren 6. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, jučer su se na programu našle dvije predstave.

Sarajevskoj publici najprije su se predstavili učenici Elementary Art schoola Louny iz Češke predstavom „Niskomasni život“ („Low fat life“), koja je odigrana u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Komedija koja govori o ženama, hrani, osjećanjima i samootkrivanju, u trajanju od 55 minuta, na scenu je postavljena prema tekstu Viliama Klimačeka i pod redateljskom palicom Oksane Kaplanove i Kefira Secta.

"Tri djevojke i jedan momak igraju u predstavi koja govori o ženama i njihovim problemima, o načinu na koji one vide sebe. Govore o hrani. Tu je problem, žene i hrana. Svuda je hrana koju volimo, a želimo biti vitki i lijepi. Prošle godine, kada smo razgovarali o tome šta ćemo raditi, pitala sam djevojke koji su njihovi najveći problemi. Rekle su mi da je njihov najveći problem to što žele biti lijepe i vitke i što muškarci žele da one budu perfektne", izjavila je redateljica Oksana Kaplanova te dodala da joj je izuzetno drago zbog prve posjete Sarajevu, gradu kojim je, kako kaže, pozitivno iznenađena.

Nakon predstave „Niskomasni život“, mladi ljubitelji teatra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo imali su priliku pogledati „Samo san‟, gostujući komad koji je nastao prema motivima strip-albuma „Sun city‟.

Članovi Zagrebačkog kazališta mladih Učilište, predvođeni redateljicom Jadrankom Korda Krušlin, izveli su scensko predstavljanje radnje koja se događa na postapokaliptičnom mjestu, u izmišljenom gradu u kojem sunce nikada ne izlazi i u kojem je tama jedina i stalna realnost.

Također, drugog dana Festivala započeo je niz jedinstvenih radionica namijenjenih mladim aktivistima i profesorima, koji će kroz workshopove i okrugle stolove pokušati utjecati na poboljšanje svoje lokalne zajednice. Tako će tokom ovogodišnjeg Juventafesta biti realizirane:

-"Radionica lutkarstva“, pod mentorstvom lutkarke Jasminke Božute, kroz koju će se učenici upoznati sa Crnim teatrom (teatrom iluzionizma) porijeklom iz Azije, a koji je kasnije usavršen u Češkoj i diljem svijeta.

- „Radionica Perspektiva“, koju će realizirati redateljica Ada Sokolović, predstavlja snimanje jedne epizode u okviru četvrte sezone dokumentarne serije „Pers¬pektiva“, a koja se emitira na 34 TV stanice u regiji. Učesnike radionice predstavlja grupa od 20 mladih koji snimaju razgovor s jednim od moderatora: Edo Maajka, Marčelo, Remi iz grupe „Elemental“ ili Brano Jakubović iz „Dubioza kolektiva“.

- „Dodir teatra – od dramskog do scenskog“ naziv je workshopa koji će biti realiziran u saradnji s dramskom pedagoginjom Jadrankom Korda Krušlin, a namijenjen je profesorima, voditeljima dramskih sekcija u srednjim školama i bavit će se raznovrsnim scenskim oblicima.

- „Radionica pozorišne maske“ u okviru koje će s polaznicima raditi glumac, lutkar i producent Matija Kezele. Polaznici će, nakon upoznavanja s osnovnim pravilima rada s maskom, imati priliku stvoriti vlastite etide, odnosno mala autorska djela.

- „Radionica plesa“ tokom koje će se mladi uz plesača i plesnog pedagoga Željka Božića upoznati s različitim tehnikama street plesova (hip-hop, house, locking, popping) i njihovom direktnom upotrebom za scenski pokret, lik i dramsku radnju.

Ulaz na sve predstave u okviru Juventafesta je slobodan.

 

SUBOTA, 15. septembar

• 20.00 sati - „Talas”, dramatizacija školskog eksperimenta Rona Jonesa, redatelj: Predrag Stojmenović, Omladinsko pozorište Dadov, Srbija / Pozorište mladih Sarajevo

NEDJELJA, 16. septembar

• 20.00 sati - „Kontrolni”, autorica Milena Depolo, redateljica: Nikolina Friganović, Gradsko pozorište Jazavac – Studio Jazavac, BiH / Pozorište mladih Sarajevo

PONEDJELJAK, 17. septembar

• 13.00 sati - Prezentacija radionica / Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva

• 19.00 sati - „Sve je u redu”, dramatizacija romana Jasminke Petrović, redatelj: Dušan Blagojević, Teatar Gimnazijalac, Srbija / Pozorište mladih Sarajevo

• 21.15 sati - Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala / Pozorište mladih Sarajevo


Više informacija na: www.juventafest.ba i www.facebook.com/juventa.fest/

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije