Drugi dan četvrtog VIVA film festivala: Visoko postaje novi festivalski centar

Radiosarajevo.ba
Drugi dan četvrtog VIVA film festivala: Visoko postaje novi festivalski centar
Foto: Viva film / Posjeta VIsokom i Kaknju
Drugi dan Viva film festivala, međunarodnog festivala ekološkog, religijskog, turističkog I omladinskog filma, učesnici su posjetil Kakanj i Visoko.

U Kaknju je kao i prethodnih godina domaćin bila Cementara Kakanj, jedna društveno-odgovorna fabrika, koja je dokaz da priroda i industrija mogu da opstaju u sinergiji. Prije obilaska cementare i zanimljive prezentacije procesa proizvodnje cementa, upriličen je okrugli sto na temu industrija i zaštita okoliša, gdje su uvodničari bili Izudin Neimarlija, zamjenik direktora Cementare Kakanj, Željko Majstorović, klimatolog i član žirija Viva film festivala u selekciji ekološki film, te Mladen Rudež, predsjednik i osnivač Fondacije za razvoj i obnovu regije Vareš i član žirija u kategoriji turistički film.

Internacionalni učesnici festivala su na okruglom stolu diskutovali o dobrim i lošim praksama iz svojih zemalja, kada su u pitanju ekologija i industrija.

Nakon zanimljivog industrijskog prijepodneva u Kaknju, ekipa Viva festivala se zaputila u Visoko, u Arheološki park „bosanska piramida Sunca“, gdje im je domaćin bio Semir Osmanagić, utemeljitelj ovog arheološkog parka.

Nakon obilaska tunela Ravne i svih znamenitosti u ovom kompleksu, u novootvorenom multimedijalnom centru upriličena je promocija filmova iz ovogodišnje selekcije Viva film festivala, a interesovanje publike je bilo takvo da se tražila stolica više.

Svi autori su imali priliku da se lično predstave publici i da kažu nešto više o idejama njihovih filmova i porukama koje nose.

Ove godine Viva film festival jedan dan gostuje u Visokom, ali zbog obima interesovanja i posjećenosti, od sljedeće godine ovaj će grad biti novi punopravni festivalski centar, istakli su organizatori.

Drugi dan festivala u Sarajevu, te u 11 ostalih festivalskih centara bile promocije filmova iz kategorije ekološki film, a danas su projekcije filmova iz kategorije religija. Ulaz je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije