Drugi Bookstan uskoro u Sarajevu, specijalni gost Hanif Kureishi

Radiosarajevo.ba
Drugi Bookstan uskoro u Sarajevu, specijalni gost Hanif Kureishi
Internacionalni festival književnosti Bookstan održat će se ovog jula u Sarajevu - po drugi put.

Uz iskustvo prošlogodišnjeg uspjeha i pokazatelja koji sugeriraju itekakvu potrebu za intenzivnijom komunikacijom između književnosti, njenih autora/ica i publike, organizatori su procijenili da u glavnom gradu BIH postoji interes za festivalom ovakvog tipa.

Internacionalni festival književnosti Bookstan održat će se u prostorijama knjižare Buybook i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu od 4. do 7. jula 2017. godine.

Nakon prošlogodišnje programske odrednice definirane u okvirima NO EAST, NO WEST, drugo festivalsko izdanje nudi europski pogled na recentnu književnu produkciju, fokusirajući se na temu susjedstva te fluidnih identiteta kao jedne od dominantnih odrednica savremenog življenja.

Uz savremenu njemačku književnost u fokusu,  sarajevski i Bookstanovi gosti bit će neki od najznačajnijih svjetskih autoria/ica današnjice, kao što je Hanif Kureishi, istaknuti engleski dramski pisac, scenarista i romanopisac, posvećen temama seksualnosti, nacionalizma, rase i imigracije.

Osim toga, Bookstan će predstaviti nove knjige domaćih i regionalnih književnika/ca te ugostiti brojne domaće i regionalne izdavače.

"Vjerujući u značaj neformalne edukacije i uz želju da mladim književnim kritičarima/kama, teoretičarima/kama i novinarima/kama i onima koji će to tek postati ponudimo najbolje uvjete za lični rast i razvoj, i ove godine osmislili smo brojne edukacijske segmente, u prvom redu edukativno-kritičku Malu školu pisanja i mišljenja koja će trajati od 1. do 7. jula 2017. godine i na kojoj će se polaznici/e sresti s istaknutim domaćim i svjetskim predavačima/cama, a koju će voditi Nerzuk Ćurak", najavljeno je iz Bookstana.

Kroz glavne programske cjeline u svojstvu moderatora ove godine će nas povesti prevodilac, pjesnik i urednik Dragoslav Dedović i John Freeman, prošlogodišnji sarajevski gost i jedan od vodećih američkih književnih kritičara i autora koji će na Bookstanu predstaviti i svoju novu knjigu.

U festivalskom programu važno mjesto posvetit će se književnom umrežavanju, prevođenju i nizu drugih aktivnosti usmjerenih ka boljoj promociji i afirmaciji literarnog stvaralaštva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije