Druga večer 8. Sarajevo International Guitar Festivala rezervirana je za Duo Deloro

Radiosarajevo.ba
Druga večer 8. Sarajevo International Guitar Festivala rezervirana je za Duo Deloro
Radiosarajevo.ba / Adam del Monte i Mak Grgić

Duo Deloro, kojeg sačinjava reprezentantni gitaristički dvojac u sastavu Adam del Monte (SAD) i Mak Grgić (Slovenija), predstavit će se bh. javnosti drugu festivalsku noć na 8. Sarajevo International Guitar Festivala zakazanu za 26. april 2019. s početkom u 20.30 sati.

Fascinantnim ambijentom gradske Vijećnice zazvučat će umjetnička ostvarenja E. Granadosa, H. Stamponija, C. Gardela, A. Villolda, M. Tadića, A. Ginastere, ali i samog Adama del Montea.

A da publika neće biti uskraćena za vrhunski umjetnički doživljaj, potvrđuju respektabilne biografije umjetnika, odavno afirmiranih imena u muzičkom eteru gitare.

U Sarajevu počeo Festival gitare: Pet dana žive svirke na žici

Naime, Adam del Monte jedan je od vodećih izvođača klasičnog i flamenko repertoara, a njegovu umjetnilčku misiju ocrtava želja za sjedinjavanjem dva pomenuta žanra.

Cilj Adama del Montea jeste potpuno izražavanje u okvirima dva pomenuta gitaristička pravca, dok je široka lepeza poznavanja muzičkih stilova utkana i u njegove kompozicije koje nerijetko predstavljaju kreaciju klasičnog izraza i jedinstvenog jezika flamenka.

S druge strane, slovenački gitarista Mak Grgić okarakteriziran kao “zvijeza u usponu na koju je potrebno obratiti pažnju” (Washington Post), vlada ekspanzivnim i avanturističkim repertoarom koji potvrđuje njegove široke umjetničke interese: od baroka i renesanse do muzičke kinematografije, od muzike ispirisane etno elementima rodnog Balkana, pa do ekstremne avangardne i mikrotonalne muzike.

Također, Grgića odlikuje i uspješna diskografija, pa njegovi najrecentniji radovi na pomenutom polju Balkanisms (Naxos Music) i MAKrotonal (MicroFest Records), istražuju repertoar koji objedinjuje tradicijsku, mikrotonalnu, novu i ranu muziku.

Repertoar koji predstavlja istinski interpretacijski izazov, te spoj dva umjetnička senzibiliteta sjedinjena u okviru Dua Deloro, dovoljan su razlog za posjet Vijećnici grada Sarajeva!

Ulaz na koncert je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije