Dodjelom nagrada završio Omladinski film festival

Radiosarajevo.ba
Dodjelom nagrada završio Omladinski film festival
Radiosarajevo.ba / Zatvaranje OFF 2016
U Sarajevu se u proteklim danima dešavao Omladinski film festival koji je oko ideje filma okupio oko 2.000 mladih.

Dodjelom nagrada završio je Omladinski film festival (OFF) koji je u protekla četiri dana predstavio filmove mladih, o mladima i za mlade. 

Predivan ugođaj na festivalskoj lokaciji Žuta tabija, na kojoj su prikazivani igrani filmovi pod otvorenim nebom, te kreativna atmosfera u Domu Oružanih snaga gdje je prikazivan takmičarski program i održavane radionice, obilježje su ovogodišnje filmske smotre.

Dvadesetdvogodišnji Kenan Musić, direktor ovog festivala, u razgovoru za Radiosarajevo.ba ispričao je da je Omladinski film festival nastao kao projekt u Dobrinjskoj gimnaziji prije osam godina. Tada se u ovoj srednjoškolskoj ustanovi otvorio filmski odsjek.

Iza nas je izdanje koje svjedoči da se svako ulaganje u film u ovoj zemlji isplati,  te da mladi stvaraoci iz cijelog svijeta Sarajevo vide kao regionalni centar sedme umjetnosti.

Na OFF-u je prikazano 15 kratkometražnih i deset dokumentarnih filmova čiji su stvaraoci mladi ljudi iz devet zemalja.

Žiri festivala dodijelio je nagrade u četiri kategorije - za najboljeg glumca i glumicu, najbolji kratki igrani film i najbolji dokumentarni film. Nagrada za takmičare je posebna, jer organizatori, Udruženje mladih umjetnika, su htjeli da takmičari uvijek mogu da je nose sa sobom.

"Nagrada je gravirani prsten s likom vuka. Vuk je duboko ukorijenjen u našoj tradiciji i predstavlja inteligenciju, znanje i sposobnost i djeluje kao familija. Tako smo mi jedna familija koja svu tu djecu okuplja zajedno, daje im platformu da se bore za dalje jer želimo da im kažemo da 'može bolje i više'", kazao je Moamer Kasumović, selektor festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije