"Dobre prakse": Remont u sarajevskoj galeriji SKLOP

Radiosarajevo.ba
 "Dobre prakse": Remont u sarajevskoj galeriji SKLOP
Oficijelni vizual / Remont iz Beograda
U sarajevskoj galeriji SKLOP u subotu 23. februara gostuje Nezavisna umjetnička asocijacija Remont iz Beograda, a u okviru projekta "Dobre prakse".

Kustos Miroslav Karić i kustosica Marija Radoš Remonta, će tom prilikom predstaviti rad asocijacije, njihove projekte i mogućnosti učešća u istim.

Projekat Dobre prakse nastao je iz želje da se mapiraju i pojasne ključni regionalni fenomeni i akteri u kulturi (individualci, organizacije) koji opstaju na ovom nestabilnom podučju već duže vreme, a koji imaju bogato iskustvo i svojim angažmanom utječu na promjene i pokretanje novih inicijativa. Namjera je da se promovisanjem primjera dobrih praksi pokrene šira debata i inspirišu nove generacije da preuzmu inicijativu i odgovornost u stvaranju boljeg, podsticajnog okruženja za održivost i razvoj savremene kulture.

Inače, Remont je dinamična organizacija koja je od svog osnivanja 1999. prošla razne faze razvoja i prevazilaženja poteškoća u nastojanjima da održava i poboljšava profesionalne standarde u prezentaciji i popularizaciji savremene umetnosti.

Pored izlagačke delatnosti i preko 300 programa domaćih i stranih autora izvedenih u galerijskom prostoru, asocijacija je bila aktivna i na drugim poljima kao što su izdavaštvo (Remont Art Magazin, Remont art fajl, godišnji katalozi, stručne pubilikacije, monografije umetnika i sl.), elektronsko izdavaštvo, edukacija (predavanja, radionice, prezentacije), animacija publike, lobiranje u oblasti kulturne politike... Partnerski su realizovani mnogi lokalni, regionalni i internacionalni projekti.

Među osnivačima je asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i član Kooperative - regionalne platforme za kulturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije