Djeca iz Srebrenice održala koncert u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Djeca iz Srebrenice održala koncert u Zagrebu
Foto: Kuća dobrih tonova Srebrenica / Koncert u Zagrebu

U pepunoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu večeras je održan veliki zajednički koncert gdje je nastupilo više od 250 djece i mladih iz BiH, Srbije i Hrvatske kao nastavak regionalne saradnje koja je počela u Srebrenici.

U sklopu manifestacije „Festival glazbe Zagreb u Kući dobrih tonova“ nastupili su horovi i orkestri iz tri zemlje regije, među kojima su: Kuća dobrih tonova iz Srebrenice, SO DO – El Sistema Hrvatska, El Sistema Srbija – MAP, Dječiji hor Čarobna nota, Hor Sveti Sava iz Niša, Dječiji operni hor iz Zagreba i Dječiji hor CKIM.

Organizator koncerta je Centar za kulturu i informacije Maksimir, kao nastavak regionalne saradnje nakon kampa u Srebrenici koji je organizovala Kuća dobrih tonova iz Srebrenice početkom avgusta, prvi regionalni muzički kampa “Srebrenica Music Camp 2018”, gdje je nastupilo 150 djece i mladih, članova hora i orkestra, iz Srbije, Hrvatske i BiH, nakon čega je održan veliki zajednički koncert u Srebrenici čime je započeta regionalna saradnja El Sistema programa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Koncert u Zagrebu je nastavak velike regionalne saradanje koja je počela u Srebrenici gdje je održan prvi muzički kamp sa ciljem stvaranje interkulturalnog dijaloga između djece i saradnje sa organizacijama iz drugih zemalja u čemu smo i uspjeli. Već naredne godine koncerti će se održati i u Beogradu i Nišu, kao i drugim gradovima i državama“, kaže Ismar Porić umjetnički direktror “Kuće dobrih tonova” Srebrenica.

U sklopu muzičke priče koja nosi poruku mira izvodile su se prepoznatljive izvedbe iz svake od zemalja kao što je tradicionalna iz BiH, Sevdah Medley (arr. Adnan Dado Mušanović), Moj dilbere i Zvjezda tjera Mjeseca, tradicionalne iz Srbije Ajde Jano te Jakov Gotovaci Ero s onoga svijeta – završno kolo. I ovog puta koncertom je dirigovao maestro Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.

Ovo je za djecu iz Srebrenici prvi nastup u Zagrebu, nakon koncerata u Austriji, Švajcarskoj, Bosni i Hercegovini...

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije