Dirigentica iz Slovenije vodit će prvi koncert Sarajevske filharmonije u 2018.

Radiosarajevo.ba
Dirigentica iz Slovenije vodit će prvi koncert Sarajevske filharmonije u 2018.
Sarajevska filharmonija / Plakat za koncert 31. januara

U srijedu 31. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevska filharmonija će održati svoj prvi koncert u 2018. godini.

Pod dirigentskom palicom Žive Ploj Peršuh, maestre iz Slovenije, prvi put uz naš orkestar sarajevskoj publici će se predstaviti solisti: violončelistica Antonina Zharava i violinista Renato Kamhi.

Uz virtuozna djela Ciganski napjevi op. 20 Pabla de Sarasatea, Varijacija na Rococo temu P. I. Čajkovskog, te Rahmanjinove Vokalize, na programu će biti izvedena i Simfonija br. 39 W. A. Mozarta i Poloneza iz opere Evgenije Onjegin.

Živa Ploj Peršuh je prisutna kao dirigentica sa širokim simfonijskim i opernim repertoarom, te je osnivačica i umjetnička voditeljica Akademije Branimir Slokar i Ljubljanskog internacionalnog orkestra sa kojim održava koncerte širom Evrope. "Predani rad, talenat i stručnost doveli su dirigenticu Živu Ploj Peršuh da postane prepoznatljiv lik slovenačke muzičke scene.  Maestra i dalje iznenađuje publiku svojim svježim i uvjerljivim izvedbama", piše u jednoj od brojnih kritika o ovoj umjetnici.

Solisti Antonina Zharava i Renato Kamhi koji stižu iz Pariza, nosioci su mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima, višestruki umjetnici duboko uključeni u različite umjetničke projekte i izuzetno posvećeni kamernoj muzici. Uz pijanistu Thomasa Delclauda dio su Trija ARK sa kojim održavaju mnogobrojne koncerte. Renato Kamhi je profesor violine na Konzervatoriju u Parizu, a Antonina Zharava od 2013. godine profesor violončela na Maurice Ravel Conservatory of Music u Parizu.

Koncert se održava u okviru višegodišnjeg projekta Kreativne Evrope, Music up close network, čiji je partner i Sarajevska filharmonija.

laznice za koncert su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo svaki radni dan u terminima 9:00-11:30 i 15:30-19:00 sati

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije