Dirigent iz Belgije Wouter Lenaerts predvodi Sarajevsku filharmoniju u petak

Radiosarajevo.ba
Dirigent iz Belgije Wouter Lenaerts predvodi Sarajevsku filharmoniju u petak
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Wouter Lenaerts
U dvorani za orkestarske probe Sarajevska filharmonija obavlja posljednje pripreme za koncert koji će se održati 17. novembra u 20,00.

Posjetitelji koncerta imat će priliku slušati ovaj program: 

F. Schubert:  Rondo za violinu i gudački orkestar A-dur
J. Haydn:  Koncert za violončelo i orkestar br. 1, C-dur, Hob. VIIb:1
C. Franck:  Les Éolides, simfonijska poema M. 43
J. Brahms:  Dvostruki Koncert za violinu i violončelo op. 102, a-mol

Povodom koncerta u Sarajevo je stigao  dirigent iz Belgije,  Wouter Lenaerts

Riječ je o univerzalnom muzičaru, rođenom 1981 . kojeg smatraju za jednog od najsvestranijih muzičara svoje generacije. Kao kompozitor, dirigent i pijanist aktivan je u brojnim muzičkim oblastima koje se uzajamno dotiču i intenziviraju i tako rezultiraju dubokim muzičkim doživljajem.

Studirao je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, gdje je stekao 5 master titula iz sljedećih oblasti: klavir (2004.), pisanje muzike (2004.), dirigiranje duvačkim orkestrima (2006.), kompozicija (2007.) i dirigiranje simfonijskim orkestrima (2008.). 

"Kada sam studirao, nikada nisam to radio radi diplome, već  mi je cilj bio naučiti muziku. Nikada nisam pravio razliku između klavira, dirigovanja i komponovanja,  za moj pojam to je sve jedna ideja muzike.  Ako imate iskustvo kao dirigent, možete lakše da komponujete i obratno, to prožimanje traje stalno.  Nije mi bilo teško, uvijek sam bio visoko motiviran da što više toga naučim", kaže Wouter Lenaerts. u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Njegova bogata karijera podrazumijeva i pedagoški rad. Od 2004. godine predaje pisanje muzike, instrumentaciju i analizu za dirigente na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu. Kako kaže u razgovoru, studentima dirigovanja predaje sviranje partitura , što je umijeće sviranja kompleksnih simfonijskih djela na klaviru. 

Na pitanje kakvi su mu prvi utisci nakon proba sa sarajevskim orkestrom, dirigent kaže da su probe veoma teške i da se mnogo radi,  ali orkestar ima dobar potencijal, pa stoga očekuje dobar rezultat.

A imamo razloga da očekujemo da će koncert u petak navečer biti nešto posebno. Organizira se u suradnji sa ambasadama Austrije i Belgije. Povodom Belgijskog nacionalnog praznika, gosti će imati priliku da se počaste i delicijama koje stižu iz ove zemlje: belgijskim pivom i čokoladom. 

Osim gosta iz Belgije, uz Sarajevsku filharmoniju svirat će solisti iz Austrije Stephan Koncz i Nandor Szederkeny. 

Posebno mnogo očekuje se od izvedbe  Brahmsovog Dvostrukog koncerta za violinu i violončelo u izvedbi ove dvojice sjajnih solista. 

Koncert će se održati u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, a ulaznice možete rezervirati na boxoffice.nps@gmail.com 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije