Deset godina sjećanja u "Šetalištu": Dario Džamonja je "ispisivao Sarajevo"

Fena
Deset godina sjećanja u "Šetalištu": Dario Džamonja je "ispisivao Sarajevo"
Foto: Arhiv / Dario Džamonja

"Sjećanje na Darija Džamonju" program je koji se deset zadnjih godina 1. oktobra realizira u sarajevskoj kafani "Šetalište", a bit će održan i večeras.

Riječ je o druženju prijatelja, pokrenutom kao sjećanje na jednog od najznačajnijih književnika Bosne i Hercegovine, prije svega Sarajeva, jer je Dario Džamonja "ispisivao Sarajevo".

Inicijator programa je vlasnik kafane "Šetalište" Nedim Tabaković koji na ovaj način pokušava da očuva sjećanje na Džamonju kod onih koji su ga poznavali, ali i zainteresuje neke mlade buduće čitaoce.
 
Dario Džamonja rođen je u Sarajevu 1955. godine gdje je i preminuo 2001. Bosanskohercegovački je novinar i pisac kratke priče. Bio je kolumnist u magazinima "Slobodna Bosna", "Večernje novine", "Naši dani", "Oslobođenje", "Valter", "Walter ekspres"… Dobitnik je nagrade "Veselin Masleša" za najbolju knjigu proze za 1985. godinu.

Za života Džamonja nije objavio puno knjiga, ali je riječ o pričama koje su i danas rado čitane.

Objavio je naslove "Priče iz moje ulice", "Zdravstvena knjižica", "Drugo izdanje", "Veselin Masleša", "Priručnik, Oni dani", "Prljavi veš", "Pisma iz ludnice".

Posthumno su mu, između ostalih, objavljeni izbori "Ptica na žici", Buybook, Sarajevo,  "Priče - Dario Džamonja", Slobodna Bosna te "Ako ti jave da sam pao" Buybook, Sarajevo.

Miljenko Jergović / Pisac koji je životom jamčio za sve što je ikad napisao

Miljenko Jergović Ispod kreveta na kojem mi je 2012. umirala majka ležao je kufer, velik i čvrst, od smeđe kože, u kojem su dvaput godišnje, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, preseljavane sve moje stvari na putu od Sarajeva do Drvenika i nazad. Kada sam ga, pripremajući stvari za konačnu selidbu, travnja 2017.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije