Deset godina od smrti legende: Jedan je Toni Pehar

Radiosarajevo.ba
Deset godina od smrti legende: Jedan je Toni Pehar
Foto: Mostarski teatar mladih / Toni Pehar

Navršilo se deset godina kako je sa životne i teatarske scene na besmrtnu scenu otišao prvak svih teatarskih scena Mostara, ali prije svega naš prijatelj, drug, učitelj, naš Toni, poručili su iz Mostarskog teatar mladih.

“Ni danas, kao ni prije deset godina ne pronalazimo riječi kojima možemo iskazati naše emocije i prazninu koja je nastala njegovim odlaskom. Praznina i danas jednako boli i jednako zjapi nepopunjena. Jer jedan je TONI PEHAR. Hvala ti za sve”, stoji u poruci potpisanoj “tvoji eMTeeM-ovci”.

Ante Toni Pehar rođen je 20. avgusta 1952. u Mostaru gdje i umire 8. jula 2009. nakon borbe s teškom bolešću.

Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. Godine 1993., nakon ratnih sukoba u Mostaru, postaje jedan od suosnivača mostarskog Ratnog kazališta.

Od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegovim članom.

Ostvario je više od 120 pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga za koje je dobio brojna priznanja.

Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. pozorišnoj sceni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije