Decembarski Buybookov program počinje sutra u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Decembarski Buybookov program počinje sutra u Sarajevu

Promocijom romana Smrtova djeca autorice Amile Kahrović-Posavljak u utorak, 12. decembra, počinje decembarski Buybookov program u okviru kojeg će biti predstavljene knjige Adise Bašić, Saide Mustajbegović i Ahmeda Buriće te obilježena 21 godina rada ove izdavačke kuće.

Svi programi održat će se u knjižari Buybook  u ulici Radićeva 4 s početkom u 19.30 sati. S autoricama i autorom razgovarat će Kristina Ljevak.

"Amila Kahrović-Posavljak svojim romanesknim prvijencem vodi nas u srce traume i približava nam hiperrealizam tranzicijske distopije, ambijent kao stvoren za drobljenje nade, pa će i fraza o onima što 'tek zakoračuju u život' voditi u kolektivno gubljenje tla pod nogama. Ako tu ima mjesta za budućnost, ona je takva da se do nje dopire kroz ušicu igle“, napisao je, između ostalog, o romanu Smrtova djeca književnik i novinar Viktor Ivančić. 

O užasu koji nas je definisao i propasti koja je došla po nas, Amila Kahrović-Posavljak piše onako kako niko do sada nije pisao u postratnoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Ova knjiga bit će, između ostalog, gorki saveznik na putu prihvatanja činjenice da cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje.  O ratovima nakon kojih djeca umiru, zbog nesretnog slučaja, ubistva, samoubistva ili života, o jednom  sarajevskom naselju, smrti kao muškom principu i nedovoljno lijeka za sve naše traume 12. decembra u Buybooku govorit će Amila Kahrović-Posavljak.

Tri dana kasnije, 15. decembra, nakon Bookstavovog pretpremijernog predstavljanja, s autoricom Saidom Mustajbegović razgovarat ćemo o njenoj knjizi priča Kuća bez krova

"U romanu Flaubertova papiga Juliana Barnesa neki engleski doktor, zaljubljenik u Flauberta, prelazi u Francusku da prati tragove autora i njegovih junaka. (...) To je izvanredno pisan tekst, ali to postaje velika literatura negdje pred kraj kada saznajemo da se doktorova supruga otrovala na isti način kao i Emma Bovary.

U priči Kuća bez krova Saide Mustajbegović riječ je o vožnji taksijem po Sarajevu, po njegovim brdima i vijugavim sokacima. Prožeta je sjećanjima, mislima, komentarima, i također je vrlo dobar tekst koji postaje dobra književnost na kraju kad prikaže staricu koja vadi hranu iz kontejnera, besprijekorno čisto odjevenu, osim što su bijele pantalone zamrljane žutim flekama nastalim iz upravo uzete konzerve. (...)

Ova zbirka priča iskače iz prosjeka i po svojoj vrijednosti i po svojoj vrsti i ne spada među one aktuelne proze koje su preplavile naš književni život“, napisao je o prvoj zbirci priča Saide Mustajbegović književnik i profesor Tvrtko Kulenović.

O tradiciji kao inspiraciji, bremenu ženskog naslijeđa, nužnosti a ne izborima kojima je žensko iskustvo definisano i jednom specifičnom jeziku kog pomno istražuje i u prozi koristi, razgovarat će se sa Saidom Mustajbegović 15. decembra u Buybooku.

Još jedan snažan ženski prozni glas stiže nam u ovogodišnjoj Buybookovoj produkciji.

Nakon uspješnih knjiga poezije Adisa Bašić se prvi put predstavlja s knjigom proze pod nazivom A ti zaključaj.

Na promociji 19. decembra razgovarat će o ljubavima, brakovima i nesvakidašnjem putovanju na koje nas je povela i koje vodi ka ženskom, u prvom redu emotivnom iskustvu.

Adisa Bašić predstavila je galeriju junakinja kod kojih možda postoji razlika u starosnoj dobi, socijalnom statusu i vremenu u kojem su živjele ili još uvijek žive, ali ih povezuje patrijarhalna matrica po kojoj su formirane i rijetki pokušaji iskoraka van uobičajenog.

"Tamo gdje je pokazivanje osjećaja čin slabosti i sramote, ljubav pod kožom podivlja; kao kakva zapuštena biljka u nama naraste toliko da nas protjera iz vlastitog tijela. Takvi su brakovi mnogih naših očeva i majki, tihi i nevidljivi, povinovani redu koji su stoljećima uspostavljali naš palanački duh i naša sirota, traljava historija... O braku, o dvoje u patrijarhalnom društvu Adisa Bašić piše nježno, baš onako kako i treba u dobroj književnosti. Ona razumije i nesreću i nesretnika, a pričajući o njima ne prestaje se diviti životu,“ napisao je književnik Almin Kaplan o knjizi priča A ti zaključaj autorice Adise Bašić.

Posljednja promocija u 2017. godini održat će se 22. decembra i posvećena je romanu Tebi šega što se zovem Donald? autora Ahmeda Burića.

"Luksuz je imati ovakav tekst pred sobom: on istovremeno teče, i od njega vam zastaje dah. Govori o sadašnjem trenutku, i podsjeća na neke najljepše i najteže momente. A onda se u brzom čitanju, čitatelj dosjeti da postoji sutra, pa ostavi nešto i za naredni dan. Tebi šega što se zovem Donald? je, možda, predložak za neki uradak u drugom mediju – monodramu ili seriju – ali knjiga funkcionira kao prvorazredno iskustvo,“ napisao je o Burićevom romanu prvijencu jedan od najznačajnijih svjetskih fotografa Damir Šagolj. 

S Ahmedom Burićemo razgovarat će o "nama", onima kakvi smo nekada bili/e i o nama današnjim koje je iskustvo rata i godina nakon njega trajno definisalo, te o hronici našeg nečinjenja i posljedica činjenja koja se nalazi  iza korica s njemačko-jugoslovenskom zastavom i koja ostavlja utjehu da, kad je već svakako ovako kako jeste, onda je dobro što ponajbolji od nas imaju dara da o tome i najbolje napišu.

Sve knjige možete pronaći na Buybookovim prodajnim mjestima a na dane promocije možete ih kupiti po promotivnim cijenama.

Pred Novu godinu, 26. decembra, obilježit će i 21. godinu rada Izdavačke kuće Buybook. Bit će ovo prilika da s kolegama/icama iz medija te našom brojnom publikom rezimiramo godinu za nama koju je obilježilo nekoliko kapitalnih naslova, bogata domaća i regionalna produkcija, još jedno uspješno izdanje Bookstana te najznačajnije književne nagrade koje su osvojili Buybookovi autori. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije