Uprkos prijetnjama: Građani ušli na predstavu u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Uprkos prijetnjama: Građani ušli na predstavu u Narodnom pozorištu
Iako je javno igranje predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" u okviru MESS-a danas otkazano, građani koji su ranije kupili karte pušteni su na vlastitu odgovornost u Narodno pozorište.

Nakon što su, tokom dana, iznesene prijetnje i apeli da se predstava Naše nasilje i vaše nasilje ne odigra posljednjeg dana Festivala MESS, veliki broj policajaca večeras osigurava Narodno pozorište u Sarajevu.

Građani koji su došli večeras pred Narodno pozorište izrazili su nezadovoljstvo kojekakvim pisanjima medija u regiji i BiH o tome da predstava vrijeđa bilo čija osjećanja i da je potrebno otkazati javno izvođenje zbog sigurnosnih razloga. 

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković odlučio je, kako nam javlja reporterka s mjesta događaja, pustiti građane koji su kupili kartu da na vlastitu odgovornost gledaju predstavu redatelja Olivera Frljića koja je izazvala reakcije koje su na kraju bile dovele i do otkazivanja javnog izvođenja. 

Podsjećamo, prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH.

U nastvku video koji je zabilježio atmosferu prije početka predstave. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije