Darko Rundek obilježava 20 godina solo karijere na INmusic festivalu

Radiosarajevo.ba
Darko Rundek obilježava 20 godina solo karijere na INmusic festivalu
/ Darko Rundek
Povodom 20 godina od izlaska prvog samostalnog albuma Apokalipso, Darko Rundek premijerno u Hrvatskoj na glavnoj pozornici INmusic festivala predstavlja retrospektivu bogate solo karijere – Apocalypso Now!

Muzička karijera Darka Rundeka započela je 1979. godine u grupi Haustor koja je obilježila zagrebačku, ali i cjelokupnu muzičku scenu bivše Jugoslavije s hitovima poput Šal od svile, Uzalud pitaš, Ena, Šejn, Moja prva ljubav, itd. Početkom 1997. godine Rundek objavio je prvi samostalni album Apokalipso na kojem je kroz suradnju s oko 20 muzičara predstavio jedinstven zvuk kojeg su odmah zavoljeli i publika i kritičari. Uslijedili su veoma uspješni albumi U širokom svijetu 2000. godine i Ruke 2002. godine, a već 2003. godine Darko Rundek formira novi sastav – Rundek & Cargo Orkestar, s kojim kreće na opsežnu turneju u sklopu koje nastaje i dvostruki live album Zagrebačka magla. Uslijedio je Mhm a-ha oh yeah da-da 2006. godine, te formiranje Rundek Cargo Tria i albumi Plavi avion 2010. godine i Mostovi 2015. godine.

Na dvanaesto izdanje INmusic festivala Darko Rundek dolazi s novim projektom Apocalypso Now.

"Apokalipso izlazi remasteriran na dvostrukom vinilu i u bogato opremljenom boxu s nikad objavljenim snimkama Haustorovih Dovitljivih malih čudaka iz 1990. godine, a taj ćemo rođendan proslaviti i ograničenom serijom koncerata sa za tu priliku okupljenim velikim bendom i hepeningom pod naslovom Apocalypso Now",  najavljuje Rundek.

Publika INmusic festivala #12 imati će priliku premijerno u Hrvatskoj uz Apocalypso Now uživati u zaokruženom muzičko-scenskom projektu koji u život dovodi sedam pratećih muzičara, autorski video i svjetlosni efekti namijenjeni velikim pozornicama kao primjeren presjek bogate Rundekove karijere. 

Darko Rundek s izvedbom Apocalypso Now na INmusic festivalu #12 pridružuje se jednom od najboljih europskih festivalskih programa i sjajnim Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Kasabian, Michaelu Kiwanuki, Flogging Molly, Slaves i mnogim drugim. INmusic festival #12 održat će se od 19. do 21. juna 2017. godine na zagrebačkom Jarunu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije