Danas počinje Sedmica italijanskog jezika u BiH

Radiosarajevo.ba
Danas počinje Sedmica italijanskog jezika u BiH
U okviru Mjeseca italijanske kulture u BiH – MIK16, Ambasada Italije danas najavljuje početak XVI „Sedmice italijanskog jezika u svijetu“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije.

Nakon aktivnosti predviđenih projektom Voz za Evropu, u kojem je učestvovalo više od 350 italijanskih srednjoškolaca i bh. studenata, i uspjeha koga je postigla jazz grupa Roberta Gatta PerfectTrio, MIK se nastavlja odvijati. Slijedi događaj Sedmice italijanskog jezika u svijetu koja će danas biti otvorena javnim predavanjem Italijanski i kreativnost: brendovi i običaji, moda i dizajn koje će održati kustosica savremene umjetnosti Eva Comuzzi, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u 16 sati. Ulaz je slobodan.

Predavanju će prethoditi ceremonija uručivanja nastavnog materijala koje je Ministarstvo za vanjske poslove i međunarodnu saradnju Italije doniralo u znak podrške katedri italijanskog jezika u Sarajevu, jednom od najvažnijih mjesta izučavanja italijanskog koje podržava Italija u BiH, zajedno s Banja Lukom, Mostarom, Tuzlom i Zenicom.

Manifestacija se uvrštava u okvir jačanja akcije rasprostranjivanja i promocije italijanskog jezika i kulture u svijetu, pokrenute 2014. godine na podstrek ministra za vanjske poslove Italije Paola Gentilonija u vidu prvog izdanja konferencije „Zajednička akcija za italijanski jezik“ i nastavljene sa drugim izdanjem, pod motom “Italijanski, živi jezik”, koje se održalo u Firenci 17. i 18. oktobra ove godine u prisustvu predsjednika Republike Sergie Mattarelle i predsjednika Vijeća ministara Italije Mattea Renzija.

Tom prilikom, inauguriran je i web-portal www.linguaitaliana.esteri.it, nova referentna platforma za sve aktivnosti podučavanja i promocije italijanskog jezika u svijetu.

Osim današnjeg predavanja, XVI „Sedmica“ uključuje i koncert soliste violiniste, maestra Domenica Nordia, 15. novembra u 20 sati u Bošnjačkom institutu, realiziran u saradnji sa ICE- Agencijom za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih firmi i Konsorcijem graditelja gudačkih instrumenata Antonio Stradivari iz Cremone, najvažnijim udruženjem njegovatelja italijanske antičke tradicije gradnje gudačkih instrumenta. Ulaz je slobodan.

Sedmica će biti nastavljena degustacijom italijanskih vina, 18. novembra u 20 sati u Kinu “Meeting Point”, u okviru obilježavanja prve “Sedmice italijanske kuhinje u svijetu” koju promovira Ministarstvo za vanjske poslove i međunarodnu saradnju Italije.

Večer će biti otvorena projekcijom dokumentarnog filma Kada je Italija jela u crno-bijelom posvećenog kulinarskoj umjetnosti Italije u velikoj italijanskoj kinematografiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije