Danas je veliki dan za mladog kompozitora Tonija Toplana

V.A.Z.
Danas je veliki dan za mladog kompozitora Tonija Toplana
/ Toni Toplan
Mladu osobu koja za sebe može reći da je po zanimanju kompozitor, danas ne možete sresti baš često.

Toni Toplan ima dvadeset šest godina, master diplomu na Odsjeku za kompoziciju Muzičke akademije u Sarajevu, te nekoliko veoma ozbiljnih kompozicija koje su do sada  javno izvedene. 

Za njegov profesionalni napredak najzaslužniji je Asim Horozić, renomirani savremeni bh. kompozitor, autor opera Hasanaginica i Zmaj od Bosne, kod kojeg je Toni studirao i s kojim i danas surađuje. 

"Taj čovjek me naučio gotovo sve što znam o muzici", govori ovaj mladi umjetnik o svom profesoru.  

Na večerašnjem Uskrsnom koncertu Sarajevske filharmonije koji će se održati u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, imat ćemo priliku slušati praizvedbu njegovog djela Uskrsna poema. Članovi orkestra i dirigentica Nada Matošević Orešković već tokom proba izrazili su se veoma pohvalno na račun mladog stvaraoca, a posljednju riječ dat će publika: 

 "Predložak su bile tradicionalne uskrsne pjesme koje sam varirao na način kako meni odgovara, nastojeći da zadržim nešto što je karakteristično za te pjesme. Ako se nađe neko u publici ko prepozna neke motive, bilo bi mi drago. U radu s dirigenticom i orkestrom sam dosta toga naučio, a posebno mi je drago što sam osjetio obostrano zadovoljstvo i interakciju s orkestrom".

Kako se osjeća kompozitor kada prvi put čuje svoje djelo u izvođenju orkestra, pitamo našeg sugovornika:

"To je za kompozitora poseban osjećaj. Kompozitor najprije u glavi čuje svoju ideju, a onda neko koristi klavir, a neko kompjuter kao pomoćno sredstvo za zapisivanje. Ali drukčije je kada prvi put uživo čujete svoju kompoziciju, to je nešto posebno i predstavlja veliko zadovoljstvo.  To nas i održava i inspiriše u radu".  

Osim što komponira svoja djela, Toplan je iskusan u izradi orkestracija i raspisivanju aranžmana za simfonijske orkestre.

Tako ćemo na večerašnjem koncertu čuti i nekoliko pučkih pjesama koje je ovaj mladi umjetnik odjenuo u orkestarsko ruho.

"Vedrana Šimić, naša proslavljena sopranistica, dala mi je pjesmaricu koja pored liturgijskih tekstova ima i mnogo tradicionalnih katoličkih pjesama s ovih prostora. Uglavnom sam birao iz te pjesmarice. Iako su u pitanju pučke pjesme, nastojao sam da uradim tako da bude zanimljivo i izvođačima i publici, da iskoristim orkestar. Pokušavao sam unijeti neke novine koje su stvar mog zanata, naravno u okvirima prihvatljivog.  Prvo iskustvo takve vrste stekao sam na prethodnom Božićnom koncertu Sarajevske filharmonije za koji sam radio osam aranžmana. To je za mene bilo veliko zadovoljstvo i čast, ali i ogromno iskustvo u radu s orkestrom.

Završavajući kratki razgovor za Radiosarajevo.ba, Toni je izrazio veliku zahvalnost onima koji su prepoznali i podržai njegov rad i talenat: Ambasadi Austrije u BiH, Hrvatskom kulturnom društvu Napredak i Sarajevskoj filharmoniji.    

Njegove ambicije kreću se u smjeru stvaranja pozorišne i filmske muzike. Poželimo mu sreću! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije