Danas djeca otvaraju Mali MESS - srca otvorenog za sve

Radiosarajevo.ba
Danas djeca otvaraju Mali MESS - srca otvorenog za sve
Foto: MESS / Mali MESS 2018.

Prije večerašnje ceremonije otvorenja 58. Internacionalnog
teatarskog festivala MESS, danas u 11 sati i 30 minuta u holu Pozorišta mladih sve posjetioce će dočekati Living statues koje su nastale po uzoru na vizuelni identitet Malog MESS-a i skulpture poznatog talijanskog skulptora Berninija. 

Jedinstvene predstave / Predstave o vrtlogu historije i čovjeka na 58. festivalu MESS
Raznolikost / MESS: Patriotizam, rat i historija ispričane teatarskim jezikom farse
Sarajevo / Od danas otvorene prijave za radionice 58. festivala MESS
Sarajevo / Ratna iskustva i sjećanja iz Irana, Iraka i Sirije na 58. festivalu MESS

Iako u zatvorenom prostoru, otvorena srca za svu djecu i sve roditelje imat će djeca polaznici/e Dječijeg teatra Instituta za muziku teatar i multimediju zajedno sa drugarima/cama iz Udruženja Život sa Down sindromom.

"Želimo da podržimo njih i njihove roditelje kao i svu djecu koja imaju poteškoće u razvoju ili određenu vrstu invaliditeta i pokažemo kako je važna njihova inkluzija u obrazovanju i u svakodnevnom životu. Već je ogroman korak i predstava Svirala koja je također u programu ovogodišnje Malog MESS-a.

"Dođite i pridružite nam se!", pozvala je sve zainteresirane autorica koncepta i rediteljica otvaranja Irma Alimanović Alihodžić.

Za kostimografiju, šminku i frizuru zadužena je Aleksandra Korizma, a muzički segment potpisuje Alma Ferović Fazlić.

Ekipa Malog MESS-a zahvaljuje se roditeljima, djeci, Udruženju Život sa Down sindromom, Aleni Džebo, Maji Krstalović Talović, Pozorištu mladih, Institutu za muziku, teatar i multimediju i poručuje: "Čekamo vas da napravimo jedan nezaboravni zajednički selfie i pokažemo da smo otvoreni za sve!"

Nakon kratkog i zabavnog performansa, publika će gledati predstavu Dindim nastalu po konceptu i u režiji Tamare Kučinović, u izvedbi hrvatske produkcije Gllugl. Priča je to o nenadanom i nesvakidašnjem prijateljstvu koje mijenja život, tjera na smijeh i topi srca. Ako ste mislili da je nemoguće da čovjek i pingvin budu najbolji prijatelji, prevarili ste se. Upravo ta dva pomalo nespojiva bića sasvim slučajno postati će nerazdvojni.

To je dokaz da prijateljstvo ne poznaje granice, forme i oblike, da ruši predrasude i gradi mostove između svih živih bića. Lutkarska predstava Dindim nastala je prema istinitom događaju u Riu de Janieru, gdje jedan starac postaje porodica jednom mageljanskom pingvinu, a ta je nevjerojatna priča prikazana kroz čaroliju lutkarskog kazališta.

Više informacija o ulaznicama i predstavama na www.mess.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije