Damir Ovčina dobitnik nagrade "Mirko Kovač" otvara sajam Knjiga u nišama

Radiosarajevo.ba
Damir Ovčina dobitnik nagrade "Mirko Kovač" otvara sajam Knjiga u nišama

Prvi Sajam izdavača Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ održat će se od 25. do 29. novembra u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u organizaciji JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača u BiH, uz pomoć i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

S namjerom vraćanja digniteta i ugleda sajmu knjige – kao jedinstvenoj prilici za predstavljanje autora i njihovih djela, prevodilaca i njihovih prijevoda, izdavača i njihovih izdanja, svih pet sajamskih dana u salonu Bosanskog kulturnog centra počinjat će u 10.30 sati formatom Jutro sa autorom, opuštenim razgovorima s autorima recentnih naslova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Sajam će programski u subotu, 25. novembra otvoriti razgovor novinarke Kristine Ljevak i autora romana Kad sam bio hodža, Damira Ovčine, koji je za ovo djelo osvojio prestižnu regionalnu nagradu Mirko Kovač za 2017. godinu.

U kritičkom osvrtu Veliki roman o Grbavici, Miljenko Jergović je istaknuo da je djelo Kad sam bio hodža veliki roman one književnosti čiji se veliki romani zovu Travnička hronika, Prokleta avlija, Derviš i smrt, Hodža strah...

“Kad sam bio hodža nije samo važan roman o ratnoj Grbavici, on je jedan od najznačajnijih romana o ratu napisanih na našim jezicima“, naglasio je Jergović.

U nedjelju, 26. novembra ljubitelji i ljubiteljice pisane riječi moći će se upoznati s jednim od najuspješnijih ovogodišnjih naslova u Hrvatskoj, zbirci Naša žena. Višestruko nagrađivana autorica Tanja Mravak će u razgovoru sa Krunom Lokotarom govoriti o svojih jedanaest priča koje govore o različitim porodičnim odnosima i njihovim akterima.

“Ova je knjiga i karta našeg patrijarhata“, istaknuo je Kruno Lokotar koji je urednik ovog naslova.

Treći sajamski dan započet će predstavljanjem naslova objavljenih u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

U ponedjeljak, 27. novembra svoj debitantski roman Knjiga moga oca u podnaslovu Roman o ljubavi, predstavit će crnogorski pisac, Ethem Mandić, dok će o svojoj zbirci poezije Fizis govoriti autorica, Ivana Vojvodić.

Razgovore će voditi urednica oba izdanja, Dragana Tripković.

O bitnosti fotografije u procesu nastanka jedne knjige, u utorak, 28. novembra govorit će bh. fotograf, Ziyah Gafić.

Gafić je svoje fotografije izlagao u mnogim relevantnim galerijama i na brojnim festivalima fotografije poput Visa pour l’image Perpignan, Rencontres du photograhie Arles, Fovea Editions New York, Oude Kerk Amsterdam, galerija Tom Blau u Londonu, galerija Grazia Neri u Milanu, dok svoje radove redovno objavljuje i u svjetski priznatim publikacijama kao što su Amica, La repubblica, Time, Tank, Telegraph Magazine, Newsweek i L’Espresso.

Posljednjeg sajamskog dana, u srijedu 29. novembra, novinari Mirnes Sokolović, Đorđe Kraišnik i Edin Salčinović razgovarat će se Almirom Kolarom Kijevskim o petogodišnjem procesu nastanka njegove treće knjige poezije Angleter.

Prvi Sajam izdavača Bosne i Hercegovine – Knjige u nišama (KUN) ljubiteljima i ljubiteljicama knjige Sajam će ponuditi vrlo bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice, a gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, a ulaz za sve zainteresovane građane i građanke je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije