Da se odbace lažni mitovi: Promoviran Leksikon znamenitih Bošnjaka

Fena
Da se odbace lažni mitovi: Promoviran Leksikon znamenitih Bošnjaka
"Leksikon znamenitih Bošnjaka", rezultat višegodišnjeg rada Nazifa Veledara promoviran je danas u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić, objavljen u izdanju Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod.

Autor kaže da u toj knjizi nudi obiman činjenični materijal koji će poslužiti u procesima procjenjivanja bošnjačke samosvijesti, promišljanja povijesnog iskustva i razvijanja svijesti o sebi.

"Suština i jedan od razloga za pisanje ove knjige je da pokažemo svima da je neophodna revalorizacija u procesu sazrijevanja svijesti kod svih naroda u Evropi. Imperativ današnjice je da se odbace lažni mitovi, da postanemo što tolerantniji i bliži", kazao je novinarima Veledar.     

Predsjednik BZK Preporod i jedan od promotora Senadin Lavić smatra to djelo popunjava veliku prazninu u bh. leksikografiji te zadovoljava sve bitnije standarde leksikografije i znanstvenog predstavljanja ličnosti u povijesti BiH.

Naglašava da su dosad uglavnom postojali pokušaji da se uradi nešto slično, ali da ti prikazi nisu bili cjeloviti niti po kvantitetu urađeni na način kako je to uradio Veledar.

Među promotorima su bili i Fahira Fejzić Čengić, Lejla Kodrić Zaimović i Faruk Dizdarević.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije