Muzej / Čuvar naše historije danas slavi rođendan: Zemaljski, sretno ti!

01. 02. 2019. u 08:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1069

Jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini danas obilježava veliki jubilej - 131 godina svog rada i postojanja.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine, te predstavlja najstariju naučnu i kulturnu ustanovu ovog tipa u BiH koja čuva historiju i identitet naše zemlje.

Osim što prikuplja, čuva i prezentira bh. kulturno naslijeđe, Zemaljski muzej BiH je važan dio očuvanja tog naslijeđa za generacije koje će doći iza nas.

Tri miliona enormno vrijednih eksponata danas se čuvaju u četiri paviljona koja je projektirao češki arhitekta Karlo Paržik. Najstarija naučna i kulturna ustanova ovog tipa u BiH koja čuva historiju i identitet naše zemlje osnovana je 1888. godine, a zgrada je useljena 1913. godine. Osim što prikuplja, čuva i prezentira bh. kulturno naslijeđe, Zemaljski muzej BiH je važan dio očuvanja tog naslijeđa za generacije koje će doći iza nas. 

"S velikim zadovoljstvom pozivamo vas da nam se pridružite 1. februara 2019. godine na svečanom obilježavanju 131. godišnjice postojanja i djelovanja ove značajne institucije. Pozivamo vas da od 10:00 do 21:00, uz besplatan ulaz i brojne sadržaje, zajedno s nama proslavite obljetnicu našeg Muzeja", najavili su iz ove institucije. 

Tokom cijelog dana suvenirnica Zemaljskog muzeja BiH će biti otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja BiH.

 
Kupovinom suvenira i publikacija direktno pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 131. godinu.

Program

12:30-14:00 Izložen original Sarajevske hagade
13:00-14:00 Potraga za blagom** (korisnici Centra za zdravo starenje)
14:00-16:00 Kazivanje o društvenom i porodičnom životu*** (korisnici Centra za zdravo starenje, uz moderiranje od strane bivših i sadašnjih kustosa Odjeljenja)
15:00 Otvorenje izložbe „Tri života Sarajevske hagade“, autora dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić
19:00 Promocija novog izdanja Sarajevske hagade
19:30-21:00 Izložen original Sarajevske hagade

NEMA KOMENTARA