Čišić: Strip u Hrvatskoj u puno boljem položaju nego u BiH

Fena
Čišić: Strip u Hrvatskoj u puno boljem položaju nego u BiH
Sarajevski strip crtač, ilustrator i grafički dizajner Enis Čišić ocijenio je u petak kako je strip u Hrvatskoj u puno boljem položaju nego u BiH, a istaknuo je i da su mu se suradnjom s Marvel Comicsom ostvarili dječački snovi.

"Položaj stripa u Hrvatskoj puno je bolji nego u Bosni i Hercegovini koja je prije rata ima jaku scenu. No, zbog rata smo malo stali, dok su svi ostali krenuli dalje", rekao je Čišić na Veleučilištu Vern gdje je predstavio svoje umjetničke početke i svoju suradnju s najvećom strip izdavačkom kućom – Marvel Comics.

Dodao je da u Hrvatskoj i Srbiji postoji jako puno autora i izdavača koji se bave stripovima i izdaju ih. No, drži, većina strip crtača na kraju treba tražiti posao izvan regije jer, dodao je, tu ne postoji dovoljno velika kultura čitanja i kupovine stripa kao primjerice u Francuskoj i Americi.

Smatra važnim potaknuti interes mladih za čitanjem stripova, prenosi Hina.

Upitan o poplavi filmova koji su bazirani na strip-junacima, Čišić je odgovorio da mu se "od toga ništa ne sviđa", ali je pozitivno što je populariziralo strip scenu.

"Strip je ozbiljna deveta umjetnost, može biti ozbiljno književno, djelo i tu se situacija promijenila", ocijenio je.

Izrazivši zadovoljstvo radom za Marvel Comics, Čišić je rekao da su mu se time ostvarili dječački snovi jer je, uz ostalo, crtao i Spidermana za izdanje Avengers Millenium. Podsjetio je i da mu je prvi projekt za Marvel bio "Original Sin" za koji je priču o novom Marvelovom junaku, astronautu i borcu koji planetu Zemlju brani od izvanzemaljaca napisao Jason Latour.

Čišić je rekao i da se sa Marvelovim lovcem na talente susreo 2014. na MaFestu, festivalu stripa u Makarskoj, gdje mu je uz ostale radove pokazao i strip "Tajna Nikole Tesle", koji je nastao prema priči Karima Zaimovića, a koji mu je otvorio vrata Marvela.

Podsjećajući na svoje početke, Čišić je rekao da je ljubitelj znanstvene fantastike pri čemu su ga u velikoj mjeri inspirirali SF filmovi poput Mad Maxa, Blade Runnera, Odiseje u svemiru, Aliena, Star Warsa, Robocopa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije