Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra za BiH

Radiosarajevo.ba
Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra za BiH

Ovogodišnja Evropska manifestacija Noć teatra – Noć teatra za BiH 2018. se održava tradicionalno treću subotu u mjesecu novembru, te će tako teatarske kuće, kulturne ustanove, centri za kulturu, akademije, festivali, nevladine organizacije i drugi subjekti otvoriti svoja vrata i slaviti teatarsku umjetnost u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine.

I ove godine, koordinator Noći teatra za BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica. Naime, u Bosni i Hercegovini se deveti put za redom održava ova manifestacija evropskog karaktera u kojoj ove godine učestvuje 10 zemalja i to: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija.

Povodom 9. bosanskohercegovačke manifetacije Noć teatra 2018, održana je konferencija za medije u Narodnom pozorištu republike Srpske u Banjoj Luci na kojoj su govorili: koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović i saradnik za poslove Marketinga Narodnog pozorišta RS-a Aleksandar Matrak.

Koordinatorica Noći teatra za Bosnu i Hercegovinu Merima Handanović je najavila bogat program u subotu, 17. novembra naglasivši da se ove godine u 12 gradova priređuje ukupno 40 programa, među kojima su i 21 predstava od kojih su čak četiri premijerne izvedbe, zatim koncerti, među kojima je i veliki koncert Sarajevske fiharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, zatim modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe.

Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, jedan festival, jedna ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, jedna akademija dramskih umjetnosti, jedna gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori.

Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku da uživaju u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju.

Saradnik za poslove Marketinga Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka Aleksandar Marak je izrazio zadovoljstvo devetim učešćem na značajnoj manifestaciji u kojoj je ova teatarske kuća partner od samog početka. Matrak je istakao kako će u Noći tetara za BiH u Narodnom pozorištu RS biti izvedena ansambl predstava nastala prema tekstu Mate Matišića „Sinovi umiru prvi“ u režiji Marka Misirače.

Noć teatra pruža bogat program u kojem su većinom programi besplatnog ulaza ili po sniženim, simboličnim cijenama svih programa. O programu Evropske manifestacije Noći teatra se možete informisati na stranici nocteatatra.bnp.ba ili na stranici europeantheatrenight.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije