Čarobna frula će biti bajka za sve: od djece do intelektualaca

V.A.Z.
Čarobna frula će biti bajka za sve: od djece do intelektualaca
FOTO: Radiosarajevo.ba / Opera Čarobna frula

Operna publika unaprijed se veseli najavljenom postavljanju opere Čarobna frula  na scenu Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta je jedna od najpopularnijih na svijetu, a i najznačajnijih moglo bi se reći, jer je u njoj autor prikazao svu raskoš svog talenta. 

Nakon skoro šezdeset godina, ovo djelo ponovo će se naći na repertoaru jedine operne kuće u BiH. U cilju stvaranja što bolje predstave, rukovodstvo je angažiralo mladog i dokazanog opernog redatelja iz BiH koji već nekoliko godina živi i radi u Beču - Muhameda Hrustanovića

Upoznajte Muhameda Hrustanovića, redatelja opere Čarobna frula

"Bilo je dovoljno 10 minuta razgovora pa da zaključimo da je taj mladi čovjek zna svoj posao i da će na pravi naći realizirai povratak Čarobne frule na scenu nakon toliko godina. Zadivljujuća je količina znanja, talenta i poštovanja prema svima u pozorištu koju on iskazuje. U daljim razgovorima s redateljem došli smo i do Josipa Šege, dirigenta iz Zagreba koji je takođe porijeklom iz Sarajeva,  'naše gore list'. Tako da možemo reći da je ova opera pravi bh. proizvod", rekla je Aida Čorbadžić, v.d. direktorica Opere NPS, koja će, kao sopranistica, takođe pjevati jednu od uloga. 

"To je bajkovita opera u kojoj se može se pronaći svaki nivo - od djece do intelektualaca. Mnogo toga je rečeno o ovoj operi jer je ona višeslojna i inspiracija mnogima", rekao je dirigent Josip Šego. 

On je mnogo komplimenata uputio cijelom izvođačkom ansamblu, osvrnuvši se na njihovu uigranost i dobru pripremljenost: 

"Kada sam u januaru došao prvi put na dogovore, hor je već imao uvježbano oko 90% materijala. To se ne može baš tako često vidjeti u opernim kućama", rekao je. 

Takođe, biranim riječima pohvalio je muzičare Sarajevske filharmonije za koje kaže da su iznimni muzičari sa kojima je zadovoljstvo raditi, a da među njima ima izuzetnih solista. Osvrnuo se na nivo orkestra od prije petnaestak godina kada je otišao iz Sarajeva i danas, te ustvrdio da je postignut fascinantan napredak. 

I redatelj Muhamed Hrustanović ima slične pohvale na račun cjelokupne ekipe koja je radila na ovoj predstavi, kako kaže - od radionica i šnajderaja pa do solista: 

"Moja očekivanja jesu bila visoka, ali ipak nisam očekivao ovakav nivo. Narodno pozorište u Sarajevu može se mjeriti sa svim opernim kućama u svijetu. Imamo visok kvalitet i sjajne ljude koje treba iskoristiti. Radujem se premijeri u subotu da napokon mozemo prezentirati naš rad" rekao je.

Austrijska ambasada pomogla je realizaciju ove predstave tako što je omogućila gostovanje dvije umjetnice. To su Hanna Sophie Stejskal koja potpisuje scenografiju i kostim, te Vanessa Waldhart, sopranistica kojoj je povjerena uloga Kraljice noći. 

Baritonist Marko Kalajanović pjevat će ulogu Papagena, jednu od najvažnijih u operi. Kako kaže, potrebno je da se interpretacijom i glumom razlikuje od svih ostalih likova u predstavi. Kalajanović kaže kako je ovo za njega bio poseban izazov, posebno stoga što je ovo njegova prva uloga na njemačkom jeziku. 

Inače, cijela opera (s izuzetkom govornih dijelova) pjevat će se u originalu, na njemačkom jeziku, a to će svakako doprinijeti kvalitetu i popularnosti. 

 S nestrpljenjem očekujemo premijeru, u subotu 14. aprila, a svi koji nisu uspjeli nabaviti ulaznicu, šanse imaju za prvu i drugu reprizu: 16. aprila (ponedjeljak) i 4. maja ( petak). 

 

Čarobna frula, opera W. A. Mozarta

 Premijera: subota  14. april, 
Prva repriza: ponedjeljak 16. april 2018. 

Autorski tim:
Dirigent: Josip Šego
Režija i adaptacija: Muhamed Hrustanović
Scenografkinja i kostimografkinja: Hanna Sophie Stejskal
Koreografija i scenski pokret: Dajana Zilić
Šef Hora: Danijel Žontar
Dizajn svjetla: Moamer Šaković i Muhamed Hrustanović
Asistent dirigenta: Nenad Tešić
Asistent režije: Gordan Simić
Korepetitori: Aida Mušanović-Arsić, Nenad Tešić i Adela Šabić
Inspicijent: Gordan Simić
Suflerka: Marina Potočnik

Uloge: 
SARASTRO – Leonardo ŠARIĆ
TAMINO – Amir SARAČEVIĆ
KRALJICA NOĆI – Vanessa WALDHART
PAMINA –  Aida ČORBADŽIĆ
PAPAGENO – Marko KALAJANOVIĆ/ Erol RAMADANOVIĆ
MONOSTATOS – Jasmin BAŠIĆ
PRVA DAMA –  Katarina KIKIĆ
DRUGA DAMA – Adema PLJEVLJAK- KREHIĆ / Zana STANIŠKOVSKA
TREĆA DAMA – Dajana ŠEGVIĆ
PAPAGENA – Melisa HAJRULAHOVIĆ-TOMIĆ / Adelisa HALILOVIĆ
PRVI SVEĆENIK, GOVORNIK I DRUGI OKLOPNIK – Ivan ŠARIĆ
DRUGI SVEĆENIK, PRVI OKLOPNIK – Ileš BEČEI
TRI DJEČAKA – Nadin ĐIPA / Ana-Maria VASILJEVIĆ
Andrea BOŽINOVIĆ / Zara PANDUR /
Noa JUGO / Lejla KULDIJA
ZMIJA – Nadža PUŠILO
GLASOVI TROJICE DJEČAKA – Ajna HASANBEGOVIĆ / Lorena GRUBEŠIĆ /
Amila RAVKIĆ
GLAS KRALJICE NOĆI – Mediha MUSLIOVIĆ

Hor Opere NPS
Orkestar Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije