"Devet i po" je knjiga i po: Ahmed Burić predstavlja novu zbirku priča

Radiosarajevo.ba
"Devet i po" je knjiga i po: Ahmed Burić predstavlja novu zbirku priča
Milomir Kovačević Strašni / Ahmed Burić
"Devet i po" je knjiga i po - napisao je Andrej Nikolaidis o novoj zbirci priča pjesnika, pisca, novinara, prevodioca i kolumniste portala Radiosarajevo.ba Ahmeda Burića.

"U ovoj knjizi nema nijedan savjet za bolji život, nema nikakva preporuka kako bi se moglo ili trebalo živjeti, ništa o feng shuiju, jutarnjoj maski za lice od krastavaca, đumbira i kreme od brazilskog jazavca. Nema čak ni recept kako da se ponašate u odnosu na partnera/icu za kojeg ste primijetili da nosi mobitel u WC i otamo šalje tajne poruke. Ovo je zbirka priča čiji je zadatak da ne brblja, da ne muči čitatelje, nego da pokuša napraviti neki prostor koji nije kontaminiran svakodnevicom", kazao nam je Ahmed Burić o Devet i po.

Novo izdanje istaknutog bh. autora bit će promovirano sutra, četvrtak 29. decembra 2016. u sarajevskoj knjižari Buybook. Na promociji će govoriti Faruk Šehić, Mile Stojić i autor. 

"Živimo u vrijeme politike bez plana, medija bez vijesti, društva bez vrijednosti, književnosti bez ideja, ako u 9,5 neko nađe bilo koju rečenicu koja može negdje odvesti onoga ko čita, onda je ta knjiga ispunila svoj razlog postojanja. Živimo u konkvistadorsko vrijeme osvajanja prostora, i u umjetnosti, u literaturi se svi nešto trude osvojiti neki prostor, kontrolirati tržište, izdavače, medije... Moram priznati da osjećam prijezir prema tome, danas ima smisla pisati samo ako je moguće relativizirati zlo i bijedu koji nas okružuju. Ona legendarna rečenica Milesa Davisa mi uvijek pada na pamet kad su u pitanju takve stvari: 'Nisam htio smetati muzici kad bih je čuo'. Nastojim se držati toga. Ništa ne treba smetati dobroj priči: ni riječi, ni tehnika pisanja, ni žanr, ni teorija, ni, ako hoćete, književnost sama. Površinski sjaj obično krije unutrašnji mrak. Ako Ferida Duraković kaže da se u svakoj od ovih priča kriju još po tri druge, Mustafa Zvizdić da pisac Burić poznaje sve nijanse jezika, a Andrej Nikolaidis da je Devet i po - knjiga i po, onda to možda možete provjeriti. I nemojte biti prestrogi, ovo je vrijeme onih koji prestrogo sude, a nisu dali skoro ništa", poručuje autor. 

Andrej Nikolaidis je između ostaloga o novoj Burićevoj knjizi napisao: "Najveća Burićeva vještina nije redanje slika i epizoda koje logično, samorazumljivo proizlaze jedna iz druge, nego njegova sposobnost da između njih uspostavi veze koje nisu očite, stoga ni očekivane. Njegova vještina nije pisanje bez šavova, niti sposobnost da te šavove učini nevidljivima. Jer, ti su šavovi nastali u šivanju otvorenih rana. 

Jer, Devet i po nije plastična hirurgija. Burić je hirurg u poljskoj bolnici. A to je vještina kojoj se Burić naučio u novinama, gdje se radilo brzo pod pritiskom, a greške se nisu dale popraviti. 

Devet i po je knjiga i po". 

devet_i_po.JPG -

O autoru:

Ahmed Burić rođen je 1967. godine u Sarajevu. Pjesnik, novinar, prevodilac. Objavljivao je u svim najvažnijim medijima Jugoistočne Evrope. Tekstovi su mi prevođeni na njemački, engleski, češki, slovenski, francuski, španjolski. Među njegove najvažnije radove ubrajaju se knjige: Bog Tranzicije (2004), Posljednje suze nafte i krvi (2010) i Maternji jezik (2014). 

Autor je knjige eseja Od Ivana do Azize.

Živi u Sarajevu i član je muzičke grupe Kablovi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije