Božićni koncert SPD Prosvjeta: Događaj za koji se traži karta više

Radiosarajevo.ba
Božićni koncert SPD Prosvjeta: Događaj za koji se traži karta više
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Najava Božićnog koncerta SPKD Prosvjeta

Tradicionalni koncert povodom pravoslavnog Božića, i ovog 5. januara održat će se u Sarajevu. 

Već je običaj da se za ovaj događaj, koji u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, tražu karta više, a tako je i ovaj put.  Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora Društva i umjetnički kreator koncerta, kaže kako je prijatno iznenađen da se ulaznice za ovaj koncert rasprodaju danima unaprijed, čak i prije nego što se objavi program.

Ovaj put, deveti po redu Božićni koncert koncert će otvoriti i zatvoriti Mješoviti kamerni hor Lola iz Sarajeva, pod vodstvom  Josipa Katavića. Uz standardnog Mokranjca, izvest će i kompozicije Vojina Komadine i Jakova Gotovca.

Trio Eudiates koji čine Nikolina Čolović na violini, Vanja Danilović na harmonici i Sara Mičić na klaviru, izvest će dvije kompozicije.  

Obilježavajući 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, bit će izvedena poema Plava grobnica Milutina Bojića, koju će govoriti glumac Filip Radovanović.   

U programu učestvuje i Muzički sastav Katera iz Istočnog Sarajeva, pod vodstvom jereja Vidaka Vujadinovića. Kako nam je rekao Vujadinović, Katera je nastala iz potrebe obilježavanja crkvenih praznika, ali i drugih svjetovnih događaja. Ansambl broji šest članova i nekolicinu pridruženih, a na repertoaru imaju pravoslavnu duhovnu muziku, tradicionalnu muziku i sevdalinku koja je svojstvena svim narodima u BIH. 

Jednu od novih sevdalinku čut ćemo i na božićnom koncertu, a bit će to pjesma Savka Čemedžinka, koja je nastala po istinitpj priči iz vremena škole Stake Skenderove.

Najavljujući Božićni koncert, predsjednik društva SPKD Prosvjeta Savo Vlaški istaknuo je da je pokrenuta revitalizacija fonda za stipendiranje učenika i studenata, a da će prihod od koncerta biti usmjeren u tu svrhu. 

Organizatori koncerta, svima koji obilježavaju Božić po julijanskom kalendaru uputili su čestitku: Mir božiji - Hristos se rodi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije