Bosansko narodno pozorište Zenica slavi 69. rođendan

Radiosarajevo.ba
Bosansko narodno pozorište Zenica slavi 69. rođendan
Bosansko narodno pozorište Zenica ove godine obilježava 69 godina rada i osnivanja, te će 70. umjetnička sezona biti obilježena značajnim događajima, izvan redovnih programskih aktivnosti.

Institucija je osnovana početkom 1950. godine, pod nazivom Oblasno narodno pozorište Zenica, a prva premijerna pozorišna izvedba BNP Zenica bila je "Duboko je korijenje“ američkih autora Jamesa Gowa i Arnauda D'Usseaua i u režiji Evgenija Simonova, 25. februara 1950. godine, što se i uzima kao zvanični datum kada se obilježava rođendan te teatarske ustanove.

Kako je saopćeno iz BNP-a Zenica, producirano je 730 predstava u samostalnoj produkciji ili u okviru koprodukcijskih projekata, čime su ostvareni značajni oblici nacionalne, regionalne i međunarodne umjetničke saradnje što je oduvijek bila osnovica rada ove ustanove.

Već 18 godina u organizaciji ove teatarske kuće održava se Festival bh. drame i autorskog teatra, zatim Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, a BNP je i koordinator Evropske manifestacije Noć teatra - Noć teatra za BiH.

U posljednjih nekoliko umjetničkih sezona, BNP Zenica je gostovalo na svim značajnijim regionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima u BiH, kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Austriji, Sloveniji, Turskoj, Švicarskoj, Italiji, a samo u posljednjih pet godina osvojilo gotovo 100 nagrada i priznanja za svoje umjetničke projekte i angažirane umjetnike.

Trenutno dio ansambla zeničkog BNP-a radi na pripremi nove predstave "Ljudožderka“, prema tekstu mlade autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, čija je premijerna izvedba planirana za 21. mart.

Također, 4. marta višestruko nagrađivana predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović će imati svoje izvođenje u Beču, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije