Bosanac s adresom u Omišu sprijateljio dvije škole: Muzikom ruše granice

S. H.
Bosanac s adresom u Omišu sprijateljio dvije škole: Muzikom ruše granice
Foto: JU Osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo" / Koncert učenika muzičkih škola iz Omiša i Sarajeva

Sedamdeset i dva mlada muzičara iz Sarajeva i Omiša predstavit će se sarajevskoj publici u Međunarodnom centru za djecu i omladinu "Novo Sarajevo“ na zajedničkom koncertu koji će biti organiziran 14. decembra sa početkom u 18 sati.

Naime, na koncertu će nastupiti učenici JU Osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo" i Osnovne glazbene škole "Lovro pl. Matačić" iz Omiša.

"Radi se o regionalnom projektu 'Muzika bez granica', jer svi znamo da muzika nema granica, pa je tako ona i nas spojila u jednu divnu priču koja je izrodila prijateljstvo i saradnju. Tako će biti organiziran i naš tradicionalni sedmi koncert", rekla je za Radiosarajevo.ba direktorica JU Osnovne muzičke i baletske škole "Novo Sarajevo" Lamija Šošić.

Šošić nam je rekla kako se radi o projektu kojeg čine učenici i nastavnici ove dvije škole, od bivših učenika ove osnovne škole, a sada učenika srednje škole.

Svake godine broj učenika u orkestru se povećava pa je ove godine dosegao broj od 72 učenika. Izvode poznata djela svjetskih kompozitora zajedničkim muziciranjem: Mozarta, Brahmsa, Straussa, Bizeta, Tchaikovskog..., rekla nam je Šošić.

Ove dvije škole čija saradnja traje već tri godine,  pokrenule su projekat gostovanja mladih muzičara u nastojanju da im se pruži više prostora za muziciranje u orkestru koji je sada već prerastao u tradiciju.

"Naš prijatelj, naš Bosanac i Hercegovac Jasminko Šetka živi, radi i stvara u Omišu, a njegovo srce je ostalo u BiH i potaklo ga je na saradnju. On je 'krivac' za ovu divnu priču koja nam se dešava, a ujedno je i direktor omiške muzičke škole", rekla nam je Šošić.

Ovaj projekat podržava Općina Novo Sarajevo, Ministarstvo za kulturu i sport KS, Grad Sarajevo, JP Sarajevo, Općina Stari Grad, BH Telecom, a posebnu zahvalnost duguju roditeljima koji nesebičnim zalaganjem daju podršku projektu, ali i svim nastavnicima i kolektivu ove škole.

Sarajevski dio ovog velikog orkestra je pripremala profesorica Irma Kalić, a završnim pripremama i koncertom će dirigovati profesorica i dirigentica Alma Karić.

"Cilj ovog projekta je povezivanje učenika i nastavnika koji razmjenom iskustava, znanja i vještina podižu muzičku umjetnost na viši nivo. Značaj projekta je doživljaj zajedničkog stvorenja i izražavanja kroz zajedničko muziciranje. Ugodna atmosfera, radost zajedništva, razločitosti u istom a opet ljepote izvođenja su ključni faktori koji čine ovaj projekat uvijek novim izazovom i projektom koji će da živi", rekla je Šošić.

Zajednički koncert učenika ove dvije škole se svake godine održava u maju, a u decembru u Sarajevu.

Omiški učenici boravit će u Sarajevu od 12. do 15. decembra, a bit će smješteni na olimpijskoj planini Bjelašnici. 

"Samim tim će imati priliku da vide zimske radosti koje imamo. Naša želja je da zajednički koncerti ostave trag u našim zajednicama i šire, da uvijek još upoznaju drugu i drugačiju kulturu, historiju i tradiciju dviju država. Rado dočekujemo naše goste i trudimo se uljepšati im boravak u našem gradu", rekla je direktorica Šošić za Radiosarajevo.ba navodeći kako na ovaj način aktivno doprinose naše kulture i umjetnosti, sportsko-rekreativnog i gastronomskog turizma.

Njihove kolege iz Sarajeva organizirat će im obilazak grada i znamenitosti u Sarajevu, te zajednička druženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije