Predstavljeno reizdanje Veličkovićeve knjige "Sarajevski gastronauti"

Radiosarajevo.ba
Predstavljeno reizdanje Veličkovićeve knjige "Sarajevski gastronauti"

Prvog dana Bookstana u sklopu programa Savremena bh. književnost predstavljeno je novo izdanje knjige Sarajevski gastronauti bh. pisca i novinara, Nenada Veličkovića.

Profesor Zdravko Grebo, moderator razgovora, sa sarajevskim profesorom razgovarao je o njegovom književnom stvaralaštvu i razlozima zašto je napisana zbirka priča Sarajevski gastronauti.

Zdravko Grebo je istaknuo da se ondašnji izlazak knjige Sarajevski gastronauti može shvatiti kao intuitivan pokušaj da se govori i piše o atmosferi u ratnom Sarajevu. Govoreći o svom iskustvu, Veličković je izjavio da je izlazak knjige predstavljao borbu i odnos spram lažnih vijesti i način nošenja sa „smrtonosnim“ temama na neobičan način. Iako se postavlja pitanje kako je moguće baviti se pisanjem dok rat traje i narod pati, danas se pokazuje da je taj ironijski otklon bio jedini pravi nošenja sa stanjem u ratnoj pojavnoj stvarnosti.

U daljem nastavku razgovora, Zdravko Grebo je s Nenadom Veličkovićem razgovarao o čitavom nizu knjiga koje su uslijedile poslije predstavljene zbirke priče.

Sarajevski pisac je pokušao objasniti poriv za kojeg tvrdi da graniči s ludošću i nepristojnosti, a to je poriv da poučava što u književnosti može predstavljati problem jer književnost koja teži poučavanju nije najbolji oblik književnog teksta. Ironija prisutna u knjizi Sarajevski gastronauti jeste jedna vrsta sakrivanja tendencioznosti o onome što piše.

Govoreći o razlozima nastanka romana Konačari, Veličković je objasnio da do danas ostaje donekle naivno uvjerenje da se pisanjem i književnosti ipak može utjecati na ljude i društvo, ali treba imati na umu da knjiga ne može donijeti revoluciju. Međutim, čitajući knjige, recipijenti pored razgovora s tekstom istovremeno vode razgovor i sa samima sobom što može dovesti do ideja i energija da se trenutna situacija mijenja. S druge strane, zbirka priča Sarajevski gastronauti je nastala iz potrebe da se kompletira ratna slika koja ne može biti potpuna bez detalja poput tematiziranja hrane što jeste svojevrsni subverzivni postupak.

Pokušavši dati odgovor na pitanje Zdravka Grebe o svrsishodnosti knjige Sarajevski gastronauti, Nenad Veličković je spomenuo da se u novom izdanju mogu pronaći knjige sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog koje čine znatnu razliku kada se zbirka poredi s prvim izdanjem jer fotografije u korelacij sa ostatkom knjige mogu služiti da današnja i buduća djeca steknu realnu sliku o životu prosječnog čovjeka u vremenu rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije