Bliži se Bookstan: Četiri dana pod kišobranom od knjiga

Radiosarajevo.ba
Bliži se Bookstan: Četiri dana pod kišobranom od knjiga
Ovogodišnji, drugi po redu festival književnosti Bookstan bit će održan od 4. do 7. jula uz prisustvo velikog broja međunarodnih, regionalnih i domaćih autora i autorica.

Glavni gost drugog Bookstana je engleski dramski autor, pisac i scenarista Hanif Kureishi. Njegova novela Nigdje u prevodu Irene Žlof s engleskog, bit će premijerno objavljena povodom Bookstana. To je ujedno i prvo printano izdanje ovog djela u svijetu.

"Riječ je jednom od najznačajnijih svjetskih pisaca porijeklom iz Pakistana i Engleske. Njegova sudbina se savršeno uklapa u priču o ideji Bookstana kao mjesta koje kaže NO EAST NO WEST, postoji centar ili možda mjesto koje je nigdje. I upravo njegova knjiga koja će biti objavljena na Bookstanu se zove Nigdje. Čast nam je što najavljujemo dolazak centralne ličnosti ovogodišnjeg festivala Hanifa Kureishia uz podsjećanje da je to prošle godine bio Aleksandar Hemon", rekao je Damir Uzunović, direktor i urednik izdavačke kuće Buybook.

U fokusu drugog Bookstana je njemački jezik i djela velikih savremenih autora i autorica koji pišu na njemačkom a kojima Njemačka nije domovina.

"Dolaze nam četiri jako važna pisca. Abbas Khider, Nelija Veremej, Ilija Trojanov i Tijan Sila, ljdui koji nisu nužno iz njemačke ali pišu na ovom jeziku. Jako su nam važni programi iz regije. Tu je književna zvijezda iz Hrvatske Damir Karakaš, iz Slovenije Tadej Golob, Goran Vojnović, iz Makedonije odlična knjiga Moj muž od Rumene Božarovske, tu su i gosti iz Srbije a predstavit ćemo i naše autore. Svi programi počinjat će predstavljanjem naših mladih autora, tu je nova knjiga Adise Bašić, prvi roman Ahmeda Burića, knjiga priča Saide Mustajbegović, roman Amine Posavljak Kahriman, poezija Đženana Skelića...", rekao je Uzunović.

Festival se nastavlja baviti pozicijama koje ne pripadaju ni istoku ni zapadu, stavljajući u centar autore i autorice i njihovu priču, naglasila je glasnogovornica festivala Kristina Ljevak. 

"Nastavljajući njegovati koncept koji podrazumijeva zaokruživanje prostora koji nisu ni Istok ni Zapad i koji u središte stavlja čovjeka i njegovu priču, Bookstan i ove godine uz niz autora i autorica stavlja također fokus i na regiju i na bh. izdavaštvo i autorstvo, želeći ovaj festival napraviti festivalom svih autora i autorica i svih bh. izdavača. Jezik u fokusu drugog Bookstana je njemački jezik. Zadovoljstvo nam je što ćemo našoj publici približiti neke od najsavremeniji autora i autorica koji pišu na ovom jeziku. Iz regije nam ove godine dolaze Makedonija, Hrvatska i Slovenija."

Važno je što sve ove autore objedinjuje uz sjajnu literaturu i snažan društveni angažman odnosno odnos prema društvenim i aktuelnim temama, dodala je Ljevak.

Bookstan nastavlja uz predstavljanja i druženja što jeste i osnova festivala njegovati i edukacijske segmente. Pa tako će i ove godine biti održano nekoliko interesantnih radionica.

"Na potezu od Radićeve ulice gdje se nalazi knjižara Buybook preko mosta Festina lente do Akademije likovnih umjetnosti, gdje se održava centralni program festivala, odvijat će se sjajna četiri dana pod kišobranom od knjiga uz nadu da ni ove godine neće biti potreban kišobran", poručuju organizatori festivala književnosti Bookstan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije