Dječija graja u BNP: Počeo IFET - Internacionalni festival edukativnog teatra

Radiosarajevo.ba
Dječija graja u BNP: Počeo IFET - Internacionalni festival edukativnog teatra
/ Foto: BNP Zenica
Izvedbom predstave za bebe ''Žuti maslačak'' u režiji Miroljuba Mijatovića,  u četvrtak je u Zenici počeo  2. internacionalni festival edukativnog teatra, skraćeno IFET.

Uslijedilo je otvaranje izložbe ''Zenica 2. 0''  povodom čega je  grupa ''Moving Island'' ugostila djecu bez roditeljskog staranja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Cilj projekta ''Zenica 2. 0''  je da se kroz dječiju maštu zabilježi kakve bi oni arhitektonske i infrastrukturne promjene voljeli vidjeti u gradovima. Nakon dvodnevnog rada sa djecom, koji su uz obilaske snimali kamerama dijelove Zenice, grupa ''Moving Island'' je u skladu sa svim idejama izgradila virtuelni grad. Tako su izložene fotografije dijelova Zenice koje bi oni sačuvali, kao i fotografije dijelova i građevina za koje smatraju da nemaju svrhu.

2. internacionalni festival edukativnog teatra Zenica 2016 otvorili su direktor BNP-a Hazim Begagić, voditelj Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović i teatrolog Nedžad Fejzić. Otvaranju Festivala su prisustvovali najmlađi posjetitelji teatra, koji su nakon toga uživali u igranju predstave ''Još si zelen'' u produkciji Zorinog doma Karlovac iz Hrvatske.

Festival će trajati četiri dana, od 01. do 04. decembra,  tokom kojih će biti izvedene predstave iz Zenice, Karlovca, Kaknja, Trebinja i Banja Luke.

Za četiri dana Festivala, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrano osam predstava te dvije smotre dramskog stvaralaštva, čime se pruža prilika da najmlađi posjetitelji uživaju  u raznovrsnom sadržaju i gledaju predstave iz drugih gradova, ali i da se educiraju.

Festival za cilj ima podizanje svijesti o potrebi ravnopravnog participiranja u umjetnosti djece, mladih, osoba sa posebnim potrebama i romske populacije. U selekciji su predstave koje u sebi imaju edukativnu ali i inkluzivnu komponentu i spadaju u žanr teatra pozitivnih poruka.

Bosansko narodno pozorište Zenica, odnosno Dječija, omladinska i lutkarska scena, prošle godine su pokrenuli Internacionalni festival edukativnog teatra (IFET), konceptualno zamišljenog tako da afirmiše i prikazuje najbolja ostvarenja iz domena edukativnog teatra, propitujući šta i koliko teatar može. Organizatori IFETA su Bosansko narodno pozorište Zenica i Centar za kulturu iz Kaknja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije