BKC: Zanimljiv julski repertoar za sve ukuse

Radiosarajevo.ba
BKC: Zanimljiv julski repertoar za sve ukuse

Zanimljive događaje iz različitih oblasti umjetničkog stvaralaštva i domena kulture ponudit će građanima u ovom mjesecu Bosanski kulturni centar (BKC) u Sarajevu.

Kako je potvrdio za Fenu novoimenovani direktor BKC-a Marijo Pejić, od šest različitih sadržaja prvi u mjesecu će biti Gluhi disKo (silent disco) ili party na kojem ljudi plešu uz muziku koju slušaju putem bežičnih slušalica. Silent disco bit će održan 5. jula, a više informacija možete pronaći na ovom linku.

Uslijedit će 7. jula koncert grupe 'Leb i sol' iz Maedonije, predvođene vrsnim instrumentalistom i autorom Vlatkom Stefanovskim. 

''On predstavlja jedno od najvećih imena na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije, a nakon gotovo 40 godina postojanja i dalje predstavlja jednu od najboljih instrumentalnih skupina regije, ali i Evrope'', istaknuo je Pejić.

Također, 8. jula na repertoaru BKC-a je predstava 'Ja, mahalac' autorice Indire Kučuk-Sorguč, koju je iznio bh. glumac Dragan Marinković Maca, uz klavirsku pratnju Negre Čičić.

Istog dana će u ovoj instituciji kulture biti postavljena i izložba slika Mirjane Kaurin iz BiH, dok će 9. jula biti organizirano predstavljanje knjige 'Prešućeni genocid' autora Šemse Tucakovića. Knjiga će biti predstavljena u povodu obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici, a o njoj će govoriti Ismet Dizdarević, Irena Praskač-Salčin i Marijo Pejić.

Ovomjesečna ponuda BKC-a bit će zaokružena 21. jula koncertom Miroslava Tadića, Tuzlaka koji od 1979. godine živi u SAD-u.

''Tadić je jedan od 30 najoriginalnijih gitarista svijeta. Okušao se u brojnim glazbenim stilovima, kao što su jazz, rock, blues, world music i klasična glazba. Sarađivao je s velikim brojem glazbenika iz cijelog svijeta'', zaključio je Marijo Pejić.

BKC će također i ove godine biti prijatelj Sarajevo Film Festivala, te će i ovaj put festivalski organizacijski tim biti smješten upravo u ovom kulturnom centru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije