Bili smo na generalnoj probi velike Verdijeve opere Don Carlo

Radiosarajevo.ba
Bili smo na generalnoj probi velike Verdijeve opere Don Carlo
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Generalna proba opere Don Carlo

Skorašnji jubilej 100 godina pozorišta obogatit će i nova operna premijera - opera grande Don Carlos Giuseppea Verdija.

Opera Don Carlos je na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu zadnji put izvedena 1963. godine, spada u tzv. željezni repertoar kao i mnoge druga Verdijeva muzičko-scenska djela.

Sedam gostiju iz četiri zemlje rade na premijeri ove predstave. Maestro Ivo Lipanović i redatelj Goran Golovko došli su u Sarajevo da daju doprinos. Ivo Lipanović, čest gost sarajevske opere, kaže kako se radi o zalogaju koji je iznad mogućnosti svakog teatra. Hor, solisti... moraju dati svoj maksimum.

Don Carlo - Velika Verdijeva opera na sceni NPS

Opera je duga ali je izuzetno zanimljiva do kraja, te neće biti potrebe da publika napušta predstavu u pauzi kako se to zna desiti.

Glavni lik opere je Filip II - španjolski kralj, vladar svijeta u to vrijeme, ali mali čovjek u svom biću, sa ljudskim problemima. Oženio je ženu koja ga ne voli, a voli njegovog sina i tu je dramski zaplet. Ako nemate odgovarajućeg basa, od ove opere nema ništa.

Donosimo vam djelić atmosfere kroz galeriju fotografija s generalne probe opere Don Carlo. Malo uzbuđenja pred pred premijeru koja je najvljena u subotu 14., a prva repriza 16. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije