Biblioteka u Vogošći: Obogaćen književni fond i besplatne radionice za djecu

J. Ć.
Biblioteka u Vogošći: Obogaćen književni fond i besplatne radionice za djecu
Biblioteka Javne Ustanove "Kulturno - sportski centar" Vogošća, sigurno je omiljeno mjesto iskrenih poštovalaca pisane riječi, ne samo sa područja Općine Vogošća već i mnogo šire.

Na Međunarodnom sajmu knjige koji se dešavaju dva puta godišnje u Sarajevu, menadžent JU KSC Vogošća za potrebe čitalaca svoje biblioteke kupi do 150 naslova po jednom sajmu koje  upotpunjuju konstantno bibliotečki fond. U fondu Biblioteke danas je trenutno pohranjeno 22.500 knjižnih jedinica.

"Bogatstvo literature iz različitih oblasti nauke i umjetnosti dovelo je do toga da broj čanova biblioteke dosegne cifru do 450 godišnje. Naravno, vrata biblioteke otvorena su i za nove članove, a najveći broj naših članova jesu učenici osnovnih i srednjih škola", kazao je Amir Mustafić, savjetnik za kulturu bibilioteke u sklopu Kulturno-sportskog centra Vogošća.

Podršku imaju i od građana koji doprinose u obogaćivanju fonda a svake godine dobijaju od Fondacije za izdavaštvo određeni broj naslova, tj. donaciju.

Biblioteka_Vogosca_7_RSA.jpg - undefinedFoto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Biblioteka JU KSC Vogošća tokom ljetnog raspusta i godišnjih odmora na raspolaganju je ljubiteljima knjiga svih generacija. Od ukupnog broja upisanih članova najviše je učenika, pa se u biblioteci trude nabaviti sve naslove koji su im potrebni za lektiru.

"Radimo tokom cijele godine, a vrata su otvorena za sve ljubitelje pisane riječi.  Upis u biblioteku može se izvršiti svaki radni dan od 9 do 15 sati, četvrtkom do 18 sati. Visina godišnje članarine je 15 KM, za dvoje i više djece iz jedene porodice članarina je 10 KM, a za penzionere 5 KM, te od datuma učlanjenja vrijedi godinu  dana", istaknuo je Mustafić.
Biblioteka_Vogosca_16_RSA.jpg - undefinedFoto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Ono što je posebno zanimljivo u prostorijama biblioteke KSC Vogošća jeste održavanje besplatnih zabavno-kreativnih radionica za najmlađe. Naime, svakog četvrtka u 17 sati u biblioteci KSC-a Vogošća se održavaju besplatne zabavno-kreativne radionice za djecu uzrasta od četiri do 10 godina.

"Ovog četvrtka naziv našeg druženja je bio 'Koliko je sati?' i uz kreativni rad, edukativnu igru i živahan razgovor, učili smo šta je to vrijeme, kako ga mjerimo, koji mehanizam pokreće sat, te kako se vrijeme mjerilo u davna vremena.

Naučili smo i koji dijelovi dana postoje, a bilo je riječi i o tome na šta to odrasli misle kada upotrebljavaju fraze 'vrijeme leti, 'nemam vremena', 'vrijeme je za ručak ili pranje zubića' ili 'slobodno vrijeme' i 'vrijeme za obaveze'“, rekao je Mustafić te dodao kako je  cilj ove radonice bio, osim približiti djeci svijet brojeva i upotrebu sata, skrenuti im pažnju na doslovno i preneseno značenje riječi “vrijeme”.

Početak rada se veže za 1953. godinu kada je izgrađen Radnički univerzitet, zamišljen kao organizator i nosilac kulturno-obrazovnih aktivnosti u općini Vogošća. Tadašnja veleljepna zgrada radila je kao Dom kulture i pružala usluge dodatnog obrazovanja odraslih. U svom sastavu Dom kulture, pored ostalog, imao je i osnovnu muzičku školu kao i salu za balet.

Također, tada je osnovana i Javna biblioteka "Jovan Kršić". Sve do izgradnje sportske dvorane nosio je ime Radnički univerzitet, a 1980. godine dobija ime Kulturno-obrazovni-sportsko-rekreacioni centar (KOSRC) i djeluje kao Radna Organizacija (RO). Po završetku agresije na BiH, odlukom Općinskog vijeća Vogošće, osniva se Javna ustanova "Kulturno-sportski centar Vogošća" kao pravni nasljednik RO KOSRC-a.

Sve do stavljanja moderne kuglane u upotrebu 2005. godine, prioritetni zadatak bio je sanirati ratnu štetu (2,5 miliona KM) i osposobiti objekte osnovnoj namjeri, tj. zadovoljenju potreba brojnih sportskih i kulturnih udruženja.

Danas se sastoji od sljedećih objekata: Sportska dvorana u čijem sklopu su: mala sala, sala za borilačke sportove, kuglana, press centar, malonogometni teren sa umjetnom travom, teniski tereni, teren za odbojku na pijesku, teren za bočanje,  nogometni stadion sa pomoćnim terenom i Upravna zgrada (Kino sala, biblioteka, Izložbeni hol, poslovni prostori).

Završetkom obnove i saniranjem štete stekli su se uslovi i za stvaranje kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija. Već su se udomaćile manifestacije "Vogošćanski dani", "Vogošćanske ljetne noći", manifestacija "Sport za sve" kao i mnogi tradicionalni turniri u raznim dvoranskim sportovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije