Bh. umjetnici podijelit će svoje znanje u sklopu 5. Juventafesta

Radiosarajevo.ba
Bh. umjetnici podijelit će svoje znanje u sklopu 5. Juventafesta
Kao i prethodnih godina, Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, osim prezentacije najboljeg što srednjoškolsko stvaralaštvo ima za ponuditi, koncentrira se i na daljnje obrazovanje učesnika Festivala.

Ove godine, u sklopu Juventafesta, bit će organizirano čak 6 različitih radionica.

Dženita Imamović Omerović, glumica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, upoznat će učesnike Festivala sa maskom i značenjem njenog nošenja u radionici "Karakterna maska u dramskoj situaciji".

Mario Drmać, glumac i predavač na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, zaronit će s mladim učesnicima radionica u čarobni svijet lutkarstva i pokazati im kako animirati sve od lutke do svakodnevnih predmeta kako bi stvorili potpuno novi svijet uz njihovu pomoć.

Thomas Steyaert, koji se bavi umjetnošću pokreta, približit će učenicima svijet fizičke komunikacije nudeći im širok spektar sredstava i ideja za rad s tijelom.

Učenici će, također, dobiti priliku da se fokusiraju na kinetičku razmjenu apstraktnih fizičkih informacija između izvođača i razvijaju situacije na taj način.

Dirigentica Tijana Vignjević će u "Teatarskoj muzičkoj radionici" učesnicima približiti korištenje različitih muzičkih vještina za potrebe teatra, te im pomoći da osvijeste ritam i zvukove koji nas okružuju i načine na koje te zvukove mogu reproducirati i iskoristiti u teatru.

Adnan Bajramović, fotograf i edukator koji je veoma aktivan u nevladinom sektoru s akcentom na rad u Asocijaciji XY čiji je član, vodit će interaktivnu radionicu "Biti ili ne biti, pitanje je sad" koja će se koncentrirati na širok spektar informacija u vezi sa rodom i spolom, rodnim ulogama i rodno zasnovanom nasilju.

Posebna novina ove godine je radionica posvećena voditeljima dramskih grupa i sekcija koju će voditi dramska pedagoginja Marija Backović, a koju Juventafest organizira uz potporu Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo. 

U sklopu ove radionice, nastavnici srednjih škola Kantona Sarajevo, imat će priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

Radionice će biti održane na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu tokom Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest koji se održava od 9. do 13. septembra 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije