Bh. umjetnice vas pozivaju na koncert: Beethoven, Schumann i Šostakovič

Radiosarajevo.ba
Bh. umjetnice vas pozivaju na koncert: Beethoven, Schumann i Šostakovič
Ljubiteljima muzičke umjetnosti preporučujemo zanimljiv koncert koji je na programu u četvrtak 16. februara.

Koncertna sezona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu priprema umjetničku večer s odabranim koncertantnim repertoarom.

U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića s početkom u 19.30 sati sarajevskoj publici će se predstaviti dvije bh. umjetnice čiji je senzibilitet domaća, ali i regionalna javnost već odavno prepoznala. Naime, violončelistica Belma Alić te pijanistica Azra Medić interpretirat će djela L. van Beethovena, R. Schumanna i D. Šostakoviča koja će koncertnom programu glavnoga grada zasigurno donijeti svojevrsno muzičko osvježenje.

Belma Alić svoje visoko obrazovanje stekla je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, a 2016. doktorirala je na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo 20. i 21. stoljeća u istoj klasi. Svirala je s istaknutim muzičarima kao što su Edin Karamazov, Merima Ključo, William Conway, Nigel Osborne, Rade Šerbedžija, Vanessa Redgrave, a trenutno djeluje u svojstvu profesorice na predmetu Kamerna muzika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Azra Medić studirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Nede Stanković i diplomirala u klasi prof. Borisa Kraljevića kao najbolja studentica Univerziteta s priznajem Zlatna značka. Usavršavala se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đure Tikvice, a postdiplomski studij završila je na Muzičkoj akademiji u njemačkom Kasselu. Medićeva djeluje pri Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, i to kao profesorica na Odsjeku za klavir. 

Ulaz na koncert je besplatan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije