Berlin: Večeras premijera filma scenaristice Elme Tataragić

Radiosarajevo.ba
Berlin: Večeras premijera filma scenaristice Elme Tataragić
Radiosarajevo.ba / Elma Tataragić
Iako ove godine u Berlinu nema nijednog bh. filma, naša zemlja je ipak zastupljena kroz umjetnički angažman poznate bh. scenaristice.
 
Elma Tataragić, međunarodno priznata filmska autorica, potpisuje koautorstvo scenarija u filmu Kada dan nije imao ime, makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske.  
 
Film večeras ima svoju svjetsku premijeru, a upravo je održana i novinarska projekcija koja je privukla veliki broj zainteresiranih. 
 
"Upravo smo imali press konferenciju koja je sjajno prošla. Na njoj smo govorile redateljica Teona, producentica i glumica Labina Mitevska i ja, kao i trojica mladih glumaca. Ohrabruje nas činjenica da su sve karte za večerašnju svjetsku premijeru rasprodane", kaže za Radiosarajevo.ba Elma Tataragić.
 
Prenosi nam pozitivne utiske s ovogodišnjeg Berlinalea, te kaže kako šest mladih makedonskih glumaca - naturščika, glavnih aktera ovog filma, plijeni dosta pažnje na festivalu.
 
"Film Kada dan nije imao ime inspiriran je istinitim događajem iz aprila 2012. godine kada su u blizini Skoplja na jednom jezeru pronađena tijela ubijenih tinejdžera. Stvarni slučaj je kasnije ispolitizaran, ali u filmu se ne bavimo time. Film je, naravno, potpuna fikcija i govori i jednoj grupi tinejdžera i njihovom jednom danu. Kroz taj dan vidimo sociološki i kulturološki procjep u kojem odrastaju današnje generacije. Događaj je bio samo inspiracija za film, on nas je natjerao na razmišljanje o ovom generaciji mladih ljudi koji odrastaju u potpunom haosu", rekla je u intervjuu za Radiosarajevo.ba autorica.
 
Razgovor s njom možete čitati na ovom linku. 
Prvu recenziju filma čitajte ovdje.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije