Belma Lizde-Kurt: Važno je da se djeca igraju, i odrasli vole igru

Semra Dzaferovic
Belma Lizde-Kurt: Važno je da se djeca igraju, i odrasli vole igru
U Pozorištu mladih Sarajevo u toku su probe predstave "Tata Lav i njegova sretna djeca" poznatog njemačkog autora Janoscha u režiji Belme Lizde Kurt.

Rediteljica Belma Lizde-Kurt je tim povodom govorila za Radiosarajevo.ba o tome zašto je važna ova predstava i na koji način ona kritizira moderni način života.

"Janosch propituje porodične odnose, individualnost i kolektivnu svijest. On se bavi današnjom, samosvjesnom djecom, kao i novom generacijom roditelja, koji imaju težak zadatak ispunjavanja sve većih zahtjeva i želja.

Kad prenesete Janoscha u naše tranzisicijsko društvo, koje živi na 'zapadni' način, posao od 9 do 17 ili 18, a spremnost većine, za takav način života, je još uvijek u nekom prošlom vremenu, dobit ćete odgoj koji se zasniva ili na postavljanju zabrana ili na rješavanju problema tako što ćete ga izbjeći, nudeći djeci zabavu na nekoj tehnološkoj igrački.

Na taj način se uništava neophodna komunikacija roditelj - dijete i obratno i stvara se odnos koji se ne temelji na povjerenju. Nas je Janosch zainteresirao iz razloga da skrenemo pažnju na važnost igre u odrastanju djece i odrastanju roditelja. Igrom se potiče razvoj ličnosti, a ima i veliki utjecaj na oslobađanje od stresa. Na kraju krajeva i odrasli vole igre. Šta je fudbal? Šta je teatar?", rekla je Belma.

"Predstava je namijenjena djeci, prvenstveno uzrasta od 6 do 10 godina, ali ona će lako iskomunicirati i s malo mlađom, a i sa starijom djecom. Veoma je dinamična, zabavna i u predstavi učestvuju djeca, što je, prema mom mišljenju, još zanimljivije. Ali želimo da našu predstavu gledaju i roditelji. Možda im se neke Janoscheve ideje o odgoju dopadnu. 'Nema ograničenja', što bi rekao dobri Janosch", dodala je.

Djeca u ovoj dobi neprestano uče i upijaju sve oko sebe, stoga nas je zanimalo šta ova predstava može poučiti djecu.

"Da se ne boje biti to što jesu, da je mašta uvijek pozitivna, čak i kad želiš da kršiš neka, u svijetu odraslih ustanovljena pravila. Da je lijepo i zdravo biti infantilan, čak i kao odrasla osoba. To te čini boljim i snažnijim da se suprotstaviš raznim olujama koje nosi život. Da uživaju biti djeca i da ne žure s odrastanjem. To je divan period bezbrižnosti i sreće. Postojiš i uživaš u tome", objasnila je Lizde-Kurt.

U  predstavi igraju Edin Avdagić, Sanin Milavić, Mirza Dervišić, Elmir Krivalić, dok su Lavići, učenici Međunarodne francuske škole CIFS Sarajevo: Uma Atifa Maira Kurt, Tina Perović, Una Uzeirbegović, Zaria Ivković, Kasia Irene Anka Fitzgerald, Laylah Luna Šabanac, Nur Zec Filipović, Arman Lunel i Samah Alisah.

"Djeca, koja učestvuju u ovoj predstavi, su Umina (naša kćerka) i naša raja. To su sve veoma zanimljive osobe, koje su, na našu sreću, izašle na audiciju i time pokazale interes prema učešću u ovakvom projektu. Ova mala, ali snažna grupa su 10-godišnjaci, a to je idealno vrijeme da ih se uvuče u ovakav jedan projekt. Dovoljno su veliki da imaju razvijen osjećaj odgovornosti, a dovoljno mali da se bez problema ubace u neki budalasti svijet porodice lavova. Djeluju bez ikakvog osjećaja stida ili nesigurnosti u ono što rade.

Ta mješavina glumaca, malih i velikih, donijela je jednu posebnu kvalitetu  našoj predstavi. Mali su nas na neki način i usmjeravali, šta i kako treba da radimo. Poklanjajući nam sve vrijeme podršku, pozitivnu energiju i povjerenje. Mislim da smo se svi obogatili radeći zajedno.

Važna informacija je da u periodu poslije '90-ih djeca nisu učestvovala u projektima namijenjenim djeci. Mislim da bi se trebalo krenuti ovim putem, uključivanje ciljane publike u same projekte, jer to pomaže u vjerodostojnosti. Dječija energija i šarm su zaista neprocjenjivi", rekla je Belma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije