Banja Luka i Mostar bez nagrade: Bodo izabran za Europsku prijestonicu kulture 2024.

Radiosarajevo.ba
Banja Luka i Mostar bez nagrade: Bodo izabran za Europsku prijestonicu kulture 2024.
Photojoiner / Banja Luka i Mostar bez nagrade: Bodo izabran za prijestonicu kulture 2024. godine

Norveški Bodo izabran je za Europsku prijestonicu kulture 2024. godine. 

Podsjetimo, gradovi Banja Luka, Bodo i Mostar su ušli u uži izbor u takmičenju za titulu Europske prijestolnice kulture u 2024. godini, iz zemalja članica EFTA/EEA, zemalja koje imaju status kandidata ili su potencijalni kandidati za članstvo u EU.

U uži izbor u takmičenju za titulu Europske prijestolnice kulture u 2024. godini ušli su gradovi iz zemalja koje imaju status kandidata ili su potencijalni kandidati za članstvo u EU.

Grupa nezavisnih eksperata koji su ocjenjivali aplikacije pet gradova su na kraju dvodnevnog sastanka u Briselu izdali preporuku za gradove kandidate.

Gradovi koji su ušli u uži izbor trebaju popuniti finalne aplikacije do ljeta 2019., kada će se nezavisni eksperti sastati po drugi put da bi donijeli konačnu preporuku za Europsku prijestolnicu kulture 2024.

Konkurs je raspisan u oktobru 2017. a gradovi koji su mogli aplicirati su gradovi iz Albanije, BiH, Makedonije, Islanda, Crne Gore i Norveška.

Gradovi u Srbiji nisu mogli aplicirati jer je srbijanski Novi Sad Europska prijestolnica kulture u 2021.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije