Poslastica za ljubitelje baleta: "Ples sa Mocartom" na sceni NPS-a

J. Ć.
Poslastica za ljubitelje baleta: "Ples sa Mocartom" na sceni NPS-a
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / "Ples sa Mocartom" na sceni NPS-a

Poslastica za sve ljubitelje baleta zasigurno će biti "Ples sa Mocartom" koja će premijerno biti prikazana 22. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ova baletna predstava koja je nastala na osnovu muzike Wolfganga Amadeusa Mozarta dovela je Nerminu Damian na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo nakon 12 godina.

Damian je na današnjoj pres-konferenciji istaknula da joj je ovo treći put kako radi baletnu predstavu na osnovu Mocartove muzike, dodavši da njegova muzika daje šansu koreografu da izrazi sve svoje fantazije.

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Nermina Damian

"Ansambl Baleta Narodnog pozorišta jeste mali, ali je jako snažan i smatram da igrači na Mocartovu muziku mogu napraviti san", dodala je Damian.

"Krenuli smo vrlo ambiciozno u novu sezonu s baletom gdje smo u komunikaciji s Nerminom Damian došli do jednog divnog projekta koji će se osloniti na domaće snage i domaći ansambl, a pružit će visoki kriterij koji je potreban za nacionalnu kuću i vratit nas u davna vremena gdje je taj dvorski glamur potreban da se približi publici i da na koncu balet pokaže zašto je kraljevska umjetnost", rekao je Adnan Džindo, v. d. umjetnički direktor Baleta.

Balet "Ples sa Mocartom" kostimografski je smještena u pozni barok i rokoko, otkrila je kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić.

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Amna Kunovac-Zekić

 "Trudila sam se da i vizuelno dočaram vrijeme u kojem je sve to nastalo. Dosljedno sam pratila formu i izgled kostima iz tog vremena. Jedino smo koloristički pobjegli od toga što se iskreno nadam da će se publici dopasti, dok smo u drugom činu radili jedan moderniji kostim, mnogo čišćih linija, što je znatno drugačiji od prvog čina", istaknula Kunovac-Zekić.

“Ples sa Mocartom” bit će izveden u dva čina, a prvi je posvećen historijskim plesovima.

"Mi imamo veliku odgovornost, a to je da govorimo o počecima ove naše umjetnosti koja jeste nastala na dvoru i razvila se kroz te historijsko-balske igre koje publika imati priliku da vidi u prvom činu u vrlo autentičnoj koreografiji. Tako da je naša dužnost da, ne samo kroz pokret, dočaramo kompletan taj stil baroka i tu atmosferu sa dvorova 17. vijeka i aristokratije koja je tada boravilai plesala na tim dvorovima", kazala je balerina Nataša Gaponko.

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Nataša Gaponko

Bitno je još napomenuti da će prva repriza ove baletne predstave biti održana u subotu, 23. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije