Primadona Milica Buljubašić: Monografija je moj testament

Radiosarajevo.ba
Primadona Milica Buljubašić: Monografija je moj testament
Foto: Vlada KS-a / Ana Babić, Milica Buljubašić i Maja Baralić-Materne

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić primila je danas opernu divu Milicu Zečević-Buljubašić, koja joj je bila prva učiteljica pjevanja i od koje je imala sreću preuzeti bogata znanja i naučiti vještine te posebne tehnike u ovoj vrsti umjetničkog izričaja.

"Čast mi je što sam bila vaša učenica i radujem se svakoj prilici za druženje s vama, jednom od najznačajnijih vokalnih umjetnica u muzičkoj historiji Bosne i Hercegovine“, riječi su kojima je predsjedateljica Babić dočekala svoju uvaženu i dragu gošću.

Prijemu je prisustvovala i autorica i urednica prije nekoliko dana objavljene Monografije pod nazivom Milica Buljubašić Maja Baralić-Materne koja je, ovom prilikom, navela kako naša historija muzike ima sjajne umjetnike te istakla naš zajednički problem i popriličnu manjkavost jer rijetko ili skoro nikako ne bilježimo njihove aktivnosti.

"Ne postoje cjelovito sabrani podaci, pa je mnogo nejasnoća i nepoznanica te mi kao društvo ne poznajemo sve ono na što bismo trebali biti ponosni. Ova knjiga je doprinos popunjavanju tih praznina. Ovo je životopis umjetnice koja je svoju karijeru započela u Sarajevu, gdje je i rođena, a nastavila na svjetskim scenama. Tu je sakupljeno pravo blago u smislu svjedočanstva karijere. O nastupima i počecima svjedoče njeni savremenici koji lično poznaju Milicu Buljubašić, a za drugi dio koji se odvijao nakon odlaska u Njemačku, svjedoče isječci iz novina, fotografije, kritike, zabilješke i naravno sjećanje umjetnice”, obrazložila je Baralić-Materne.

Kako je istakla operna diva Buljubašić, ovu monografiju uobičava nazvati svojim testamentom, jer će ona ostati kao uspomena na njenu djelatnost u kulturi u Sarajevu

"Ideja o monografiji je postojala mnogo ranije, još prije deset godina, no spletom okolnosti ona tada nije napisana, čak ni započeta. Također nismo stigli uraditi njenu promociju ni prošle godine, kada sam slavila svoj 80. rođendan u Vijećnici, zašto mi je veliku podršku u organizaciji i pripremi posebnog koncertnog programa pružila predsjedateljica Babić, moja nekadašnja učenica, na čemu sam joj posebno zahvalna“, kazala je primadona Buljubašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije