Cinema CIty: Održana premijera animiranog filma "Zlatna jabuka"

Radiosarajevo.ba
Cinema CIty: Održana premijera animiranog filma "Zlatna jabuka"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Cinema CIty: Održana premijera animiranog filma "Zlatna jabuka"
Pred prepunom dvoranom sarajevskog Cinema Cityja, održana je premijera dogoočekivanog animiranog filma "Zlatna jabuka"

Rađen u tehnici Stop-motion, ovaj kratkometražni film nastao je kao rezultat posvećenosti i entuzijazma članova i članica udruženja Bajka.

“Živimo u zemlji u kojoj više od 80 posto djece ne ide u vrtić, ali zato preko 80 psoto koristi internet. Zato je nastao ovaj film”, rekla je Tatjana Šojić, autorica filma.

"Zlatna jabuka" je prva od bajki koja je doživjela ekranizaciju u domaćoj produkciji udruženja Bajka.

Zahvalivši se svima na podršci i posjeti, Tatjana Šojić najavila je da će se i ove godine održati Festival bajke, peti po redu.

Ona je izrazila nadu da će se u Sarajevu uskoro oformiti i adekvatan prostor u kojem će se pričati bajke za djecu.

Na početku programa, ova poznata glumica ispričala je dvije autentične bosanskohercegovačke bajke koje je u svojoj zbirci zabilježila Milena Mrazović.

Animinirani film "Zlatna jabuka" snimljen je u drugoj polovini 2018. godine pod okriljem Evropske godine kulturne baštine i uz podršku FEST – a ( Federation for European Storytelling), Općine Centar Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalnog ministarstva kulture i sporta, UniCredit Bank, Radija Sarajevo i Slobodna Evropa, a u partnerstvu i uz veliku podršku Studija Green Pixel.

Članovi produkcijskog tima su: Tatjana Šojić (pripovjedanje i animacija), Alan Savić (kompoziting i montaža), Željka Lemez (lutke i scenografija), Sanela Husić Musabašić (scenografija i likovna rješenja), Merima Kondić ( pedagoška pozadina i saradnja na scenografiji), Amela Spahić Savić (fotografija), Draško Marijan (ton), Marina Tomić i Tijana Vignjević (muzika) i saradnici Jasna Held i Snježanka Jadrijević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije