Amila Ramović vas vodi kroz izložbu "Taština malih razlika"

Radiosarajevo.ba
Amila Ramović vas vodi kroz izložbu "Taština malih razlika"
U utorak, 8. avgusta u 19 sati, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će otvoriti vrata svim zainteresiranim posjetiocima, koji će uz vođenje kuratorice i muzikologinje Amile Ramović imati priliku da upoznaju život i rad Graysona Perryja.

Ključna pitanja autorskog vođenja Amile Ramović će biti Zašto gledamo ovu izložbu? Šta nam ona govori? Šta treba da razumijemo? (Možda i – šta ona govori o našem ukusu, ili o onome što želimo da projiciramo kao svoj ukus?)

Amila Ramović predstavlja izložbu Graysona Perryja kao: "na tragu savremenih kuratorskih ideja emancipaciji posmatrača". U ovom viđenju, posmatrač nije samo pasivni voajer, jer funkcija umjetnosti ovdje više nije da pokaže stvari, nego da pokrene procese.

Grayson Perry stoga predstavlja sebe u dinamičnoj izmjeni pozicija kao posmatrača (drugih) i kao posmatranog (od publike), a pokazuje se ne samo kroz izložene predmete, nego i kroz tragove (znakove) koje ostavlja u javnom prostoru: Perry kao stvaralac koji djeluje iz aktuelnog trenutka, kao aktivista protiv klasnih razlika, kao provokator naspram licemjerja društvenih konvencija.

Snaga umjetnosti pokazuje se u moći da povećava senzibilitet i sposobnost da se čuje i prepozna novo i drugo. Fluid koji pokreće energija stvaranja između stvaraoca i publike vodi ka novoj perspektivi, buđenju, razumijevanju etičkih temelja njenog postojanja, prepoznavanju vlastitog statusa odgovornosti prema spoznaji: na kraju, nije li umjetnost sredstvo za njegovanje duha, lijek za “condition humaine”?

Izložba Taština malih razlika se održava u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine od 12. jula do 25. avgusta. Nakon Sarajeva, publika u Banjoj Luci će imati priliku da posjeti izložbu od 7. septembra do 20. oktobra.

Izložba se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika Život razvratnika Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakewella – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojama i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake tapiserije donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije