Ambasada Italije najavljuje: Opera u spomen na bosansku Kraljicu Katarinu

Radiosarajevo.ba
Ambasada Italije najavljuje: Opera u spomen na bosansku Kraljicu Katarinu
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Konferencija za medije povodom 18. Sedmice italijanskog jezika u svijetu
Uz nekoliko sjajnih kulturnih događaja u narednim danima obilježit će se 18. Sedmica italijanskog jezika u svijetu.

Tim povodom u Ambasadi Italije u Sarajevu danas je održana press konferencija.

Događaj će se održati od 12. do 21. oktobra u više gradova u Bosni i Hecegovini, a uvod za ovu manifestaciju već je održan - zvanična inauguracija djela "Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije" Michelangelo Pistoletta održana u septembru.

Prisutne novinare pozdravio je i najavio programe talijanski ambasador u BiH Nicola Minasi, a o događanjima koja nam predstoje su govorili učesnici .

Jasmina Polić, mezzosopranistica i umjetnička voditeljica radionice koja se održava od 8. do 12. oktobra u Visokom, govorila je o pripremama za izvođenje opere Sestra Angelica Giacoma Puccinija, čija se 160. obljetnica rođenja obilježava ove godine.

Operne predstave koje će se održati 13.10 u Visokom, 14.10 u Kraljevoj Sutjesci i 16.10 u Sarajevu obilježit će i 540. obljetnicu smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić, sahranjene u Bazilici Santa Maria in Ara Coeli u Rimu.

Maestro Igor Coretti Kuret i Belma Alić, profesorica Muzičke akademije u Sarajevu, govorili su o koncertu Orkestra mladih BiH koji će se održati 15.oktobra u Sarajevu.

Na konfernciji za štampu najavljeni su i susreti sa poznatim književnicima Andreom Marcolongo i Paolo Rumizom, a informacije o predstojećom događanjima možete dobiti na web stranici Ambasade Italije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije