ALU: Svečano otvoren ovogodišnji Bookstan

L. K.
ALU: Svečano otvoren ovogodišnji Bookstan
FOTO: Radiosarajevo.ba / Svečano otvoren Bookstan

Festival Bookstan svečano je otvoren večeras u Akademiji likovnih umjetnosti, a pratit će ga okrugli stolovi i ostali drugi odabrani programi u Sarajevu. Svečano otvaranje je počelo s festivalskim programom Granice i ograničenja i konverzacijom Geerta Maka i Johna Freemana.

Praznik pisane riječi je otvoren uz veliki broj posjetitelja koji su nestrpljivo čekali ispred Akademije da počne specijalni program. Freeman je predstavio Geerta Maka, kao sjajnog pisca i nevjerovatno suosjećajnu osobu. 

Definišući osnovnu tematsku nit trećeg Bookstana nazivom Granice i ograničenja, ovogodišnji kurator festivala i jedan od najpopularnijih holandskih autora, Geert Mak, u saradnji sa Holandskom i Flamanskom fondacijom za književnost predstavlja holandske i belgijske autore.

U programskim cjelinama koje obuhvataju zajedničke razgovore i individualna predstavljanja pokušat će se odgovoriti na pitanja vezana za procese kolektivnog i kulturnog pamćenja, kao i na neke od suštinskih dilema u vezi s odnosom između književnosti i historije.

Slavni pisac Geert Mak se u večerašnjem razgovoru sa Freemenom osvrnuo na tematiku festivala i zaključio da nikada nije bilo više izbjeglica u svijetu te da je strah od imigranata neki vid projekcije unutrašnjih strahova i osjećaja da se ne osjećaju kao kod kuće ni u svojim gradovima. 

 
U okviru drugog dana trećeg Internacionalnog festivala Bookstan, bit će upriličen raznolik program u vidu promocija knjiga savremene bh. književnosti, literature iz regije, zatim okruglog stola itd. Program ovogodišnjeg Bookstana možete pogledati ovdje.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije