Almin Zrno: Ovdje nema maski, tu smo ogoljeni, hrabri i slavimo život

J. Ć.
Almin Zrno: Ovdje nema maski, tu smo ogoljeni, hrabri i slavimo život

Povodom otvaranja izložbe fotografija "Apologija Erosa" čiji je autor Almin Zrno koja će biti otvorena sutra, 22. juna u prostorijama Centra kulture i mladih (Jelića 1) održana je konferencija za medije.

Atipično za podneblje u kojem stvara svoju umjetnost, Almin Zrno hrabro kroči vlastitim putem fotografije i već dvije decenije dokazuje da su hrabrost i umjetnost u paralelnom hodu. Njegova vječita inspiracija − filozofija slabosti i jačine ljudskog tijela − vidljiva je u svakoj udubini, prirodnom tonu, sjeni, obrisu ljudskog tijela, koje tako spretno veliča putem suptilne gradacije svjetla.

Foto: Almin Zrno : "Apologija Erosa"

"Nije to samo senzibilitet prema aktu već senzibilitet prema duhu. Svi mi imamo neke maske koje, kada ustanemo, odlučimo koju ćemo staviti taj dan. Ovdje nema maski, tu smo ogoljeni, hrabri, zaneseni i slavimo život u kojem uživamo", rekao je Zrno o konceptu same izložbe.

konferencija povodom otvaranja izložbe fotografija Foto: Radiosarajevo.ba: konferencija povodom otvaranja izložbe fotografija "Apologija Erosa"

Svojim fotografijama ispunjenim duhovnom energijom i viškom imaginarnog, Zrno je pobijedio program kamere u smislu svoje ljudske namjere, što će reći, podvrgao je kameru ljudskom techne...

Foto: Almin Zrno : "Apologija Erosa"

Almin Zrno je jedan od najznačajnijih fotografa iz Bosne i Hercegovine. Fotografijom se bavi od 16. godine, a već u 17. godini prima svoju prvu nagradu za najbolju fotografiju na republičkom takmičenju.

Nakon minulog rata u BiH, 1996. godine, nastavlja graditi svoju karijeru radeći najviše u polju novinarske fotografije kao šef foto-odjeljenja za dva lokalna printana medija.

Taj rad rezultirao je sa dvije nagrade za najbolju objavljenu fotografiju koje mu je dodijelilo Udruženje novinara Bosne i Hercegovine.

Član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) postao je 2000. godine. Tri godine poslije organizuje svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Stage“ u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a do danas je organizovao 18 samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Autor je dvije monografije i dobitnik sedam prestižnih nagrada Collegium Artisticum za najbolju fotografiju. Nosi status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije