Aljoša Jurinić pobrao ovacije, večeras koncert na usnoj harmonici

Radiosarajevo.ba
Aljoša Jurinić pobrao ovacije, večeras koncert na usnoj harmonici
Foto: Almin Zrno / aljoša Jurinić na koncertu SVEM 2018

Koncert otvaranja 24. Sarajevskih večeri muzike protekao je u znaku dva ruska kompozitora neosporne dominacije na polju instrumentalne muzike.

Piše: Lana Paćuka

Dvoranom Narodnog pozoriša u Sarajevu, 10. maja 2018.  odjeknula su ostvarenja proizašla iz pera Sergeja Prokofjeva (Koncert za klavir i orkestar br. 2) te Petra Iljiča Čajkovskog (Simfonija br. 4).

Međutim, dimenziju više ovogodišnjem festivalskom koncertnom prvijencu dao je odabir umjetnika kojima je pripala zahtjevna zadaća interpretiranja nekih od složenijih djela nastalih u historiji zapadnoevropske muzike.

U ulozi pijaniste sarajevskoj publici predstavio se briljantni Aljoša Jurinić, koji se proslavio još 2012. godine pobjedom na uglednom pijanističkom takmičenju Robert Schuman, dok mu već 2015. godine polazi za rukom postati finalistom 17. Međunarodnog pijanističkog takmičenja Fryderyk Chopin u Varšavi. Odabravši za svoje predstavljanje na Festivalu Prokofijevljev Koncert za klavir i orkestar Jurinić se pokazao eminentnim predstavnikom zagrebačke pijanističke škole. Zrelost interpretacije bila je prisutna kroz sva četiri koncertna stavka, dok je poštujući okvire zadanog u notnom tekstu Jurinić uspio interpretaciji dati vlastiti umjetnički biljeg. Da je u potpunosti osvojio simpatije slušatelja pokazale su ovacije u publici na koje je Jurinić odgovorio suptilnom izvedbom Etide za klavir op. 25 br. (F. Chopin) – još jedanput pokazavši zašto se našao u finalu takmičenja koje slovi po imenu velikog poljskog kompozitora.

Drugi dio koncertne večeri bio je rezerviran za dirigentsko iskustvo Ive LIpanovića  te nastup Sarajevske filharmonije, koja je izvela jedan od simfonijskih vrhunaca P. I. Čajkovskog – maestoznu Simfoniju br. 4. Temperamentna i duboko proživljena muzika odzvanjala je pozorišnom dovranom, dočaravajući invenciju Čajkovskog u punom sjaju.

Na kraju ne preostaje ništa drugo do istaći da je svečani koncert otvorenja 24. Sarajevskih večeri muzike predstavljao neophodnu infuziju umjetničke kvalitete muzičkom životu Sarajeva, koji će – ako je suditi prema do sada odslušanom, i narednih festivalskih dana disati punim plućima.

Sarajevske večeri muzike nastavljaju se večeras (petak 11. maj) koncertom virtuoza na usnoj harmonici - Antonia Serrana. 

Prvi put u Sarajevu imamo priliku slušati klasični koncert za ovaj instrument. Serrano će uz pratnju klavirstice Constanze Lechner nastupiti u Bošnjačkom institutu s početkom u 20,00, a koncert ima naslov Muzika španskih i argentinskih kompozitora.

PROGRAM
Francisco Tárrega (1852–1909)
Recuerdos de la Alhambra

Manuel de Falla (1876–1946)
Danza Española br. 1 iz La vida breve

Manuel de Falla (1876–1946)
Danza Ritual del Fuego iz Del Amor Brujo

Enrique Granados (1867–1916)
Danza Española br. 5, Andaluza

Pablo de Sarasate (1844–1908)
Španski plesovi op. 23
Playera
Zapateado

Carlos Gustavino (1912–2000)
Encantamiento
En los Surcos del Amor
Se Equivocó la Paloma

Astor Piazzolla (1921–1992)
Adios Nonino
Fracanapa
Oblivión
Libertango

Ulaznice u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu ili na mjestu koncerta uoči događaja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije