Akvarel koji pjeva: Staro Sarajevo na slikama Fuada Arifhodžića

Radiosarajevo.ba
Akvarel koji pjeva: Staro Sarajevo na slikama Fuada Arifhodžića
Umjetnički rad / Akvarel Fuada Arifhodžića

U foajeu Narodnog pozorišta u Sarajevu, u ponedjeljak 12.11.2018 u 11,00 sati, održat će se promocija monografije "Akvarel koji pjeva" , autora Gradimira Gojera, o likovnom opusu poznatog sarajevskog slikara Fuada Arifhodžića. 

"Svi oni koji Fuada Arifhodžića i njegov likovni opus cijene i valoriziraju na bilo koji način, svjesni su da je ovaj slikar, poglavito, najsuštinskije vezan za urbanitet Sarajeva, njegovu bogatu povijest, rituale življenja, običajnost, konačno likovne emanacije bogate duše Sarajeva. 

Akvavrel Fuada Arifhodžića  - undefined

Raskošna prizorišta, sarajevske ulice i trgovi, arhitektura, sve to je godinama plijenilo Arifhodžićevu ljudsku znatiželju, pa sljedstveno tome njegovu imaginaciju da o viđenom progovori i ostavi trag i snažni pečat osobne likovnosti. Sarajevska Vijećnica, Latinska ćuprija, Baščaršija, Tržnica, Krovovi Sarajeva kroz više nego raspjevani akvarel slikar donosi, prije svega, bogatim tembrom osobne duše, pa tek onda gradeći život slike kao likovne činjenice. 

Dakle, ciklus Sarajevski motivi predstavlja odslik unutarnjeg doživljaja, pa i posve intimnih svjetova umjetnikovih, tako da realije treba na njegovim slikama Sarajeva, zapravo doživljajima Grada i ljudi u njemu, isključivo promatrati optikom bogatoga uzbibanog svijeta potpuno urbane psihologije i sarajevske temeljne običajnosti", piše Gojer u knjizi o sarajevskom umjetniku. 

Akvavrel Fuada Arifhodžića  - undefined

Osim u Sarajevu, promocije knjige Akvarel koji pjeva održat će se u  Tuzli, u utorak 13. novembra u Galeriji GM u 18,00, te u Mostaru, 14. novembra u 19,00 u Hotelu Bristol. 

Fuad Arifhodžić je rođen 1. decembra 1914. godine. U toku svog dugog i plodnog života, dva puta je vršio funkciju direktora hotela Evropa (1945. i 1952.), bio savjetnik u Vladi BiH u sektoru turizma i ugostiteljstva (1957.), te je kao direktor preduzeća za parkove grada Sarajeva, zajedno sa Najdhartom i Klajićem radio na uređenju zelenih površina (1947.).  Tokom čitavog života, Arifhodžić se intenzivno usavršavao u slikanju akvarela s motivima rodnog grada kojim je bio kao umjetnik opčinjen. Više puta je izlagao u inostranstvu. Komitet za kulturu UNESCO-a 1985. godine odabire jedan od njegovih akvarela (Sarajevo zimi) za motiv razglednice koja se štampa u milionskom tiražu.  Šestoaprilska nagrada mu je uručena 2001. godine.  Umro je 18. februara 2008. u Sarajevu u 85. godini. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije