'Adem Čejvan veliko je ime jugoslovenskog glumišta'

Fena
'Adem Čejvan veliko je ime jugoslovenskog glumišta'
Monografija "Adem Čejvan" autora Slavka Podgoreleca promovirana je danas u Kamernom teatru 55, u okviru festivala "Dani Jurislava Korenića".

Promotori knjige, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, kazali su da je monografija zapravo pokušaj vraćanja duga prema tom velikanu pozorišne i kulturne scene BiH i bivše Jugoslavije.

Novaković je istako da je Čejvan ljudska, glumačka veličina s prostora bivše Jugoslavije i nikoga nije ostavio ravnodušnim. Igrao je u svim pozorištima, Banjoj Luci, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i svuda je bio domaći, svi su ga voljeli, jer je od sebe davao ono najvrijednije.

"Danas mnogi glumci mogu učiti od Čejvana, prije svega, ljudskost, čestitost, shvatiti da je gluma dio najiskonskijeg što čovjek ima i da glumac ne može da glumata, već da glumi stvarni život", naglasio je Novaković.

Hadžihafizbegović je pored ostalog rekao da je Adem Čejvan ime unutar glumačkog esnafa, "dovoljno je reći Adem i spustiti glavu".

Monografija "Adem Čejvan" posljednje je značajno djelo Slavka Podgoreleca, koga će publika upamtiti kao hroničara Banje Luke. U monografiji autor sabira sjećanja na veliko ime jugoslovenskog glumišta Adema Čejvana, od čije smrti je prošlo 25 godina. Autorovo profesionalno i privatno druženje s umjetnikom daje specifičan pečat ovoj knjizi.

Podgorelac je rođen 1951. u Zagrebu, a školovao se u Banjoj Luci. Više decenija bio je dopisnik zagrebačkog "Večernjeg lista" i sarađivao je u brojnim časopisima, radio i televizijskim stanicama. Uređivao je listove "Novi prelom" i "Reporter". Autor je više knjiga koje afirmišu suživot ljudi u BiH. Nosilac je značajnih novinarskih nagrada. Umro je 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije